Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmysl v dubnu vlivem loňského lockdownu raketově rostl

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.
Škoda Auto
 ČTK

Průmyslová výroba v Česku v dubnu meziročně stoupla o rekordních 55,1 procenta. Téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut. Loni v dubnu ale průmysl silně omezila opatření vlády proti šíření koronaviru a také dobrovolná přerušení výroby právě třeba v automobilkách. Proti březnu se výroba zvýšila o 1,9 procenta. Uvedl to Český statistický úřad.

Reklama

„Vlivem loňského lockdownu dosáhl dubnový růst průmyslové produkce historických hodnot,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Průmyslová produkce se podle něj přibližuje svému dosavadnímu maximu z roku 2019.

Více než poloviční meziroční nárůst průmyslové produkce je výrazně vyšší než březnové revidované zvýšení o 14,1 procenta. Už březnový nárůst ale kvůli loňským dopadům epidemie patřil k nejvyšším od roku 2001, kam sahá aktuální statistická řada.

Výroba vozidel v dubnu meziročně stoupla o 446,5 procenta. „Automobilový průmysl jede naplno i přes celosvětový nedostatek některých součástek, a tím pádem se daří i navazujícím odvětvím,” podotkla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová. Gumárenská výroba vzrostla o víc než 100 procent, výroba elektrických zařízení se zvýšila téměř o dvě třetiny. Produkce klesla pouze v oděvním průmyslu o 2,5 procenta.

Roste také hodnota nových zakázek. V dubnu stoupla meziročně o 90 procent. Zakázky se zahraničí se zvýšily téměř na dvojnásobek, z tuzemska vzrostly o tři čtvrtiny. Zakázky přibyly hlavně v automobilovém průmyslu. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v dubnu meziročně stouply o 63,5 procenta.

Zaměstnanců v průmyslu v dubnu proti loňsku ubylo o dvě procenta. Jejich průměrná mzda se zvýšila o víc než 11 procent, což je podle ČSÚ dané také srovnáním s nízkými úrovněmi z loňska.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika je ještě závažněji nemocná, než se dosud myslelo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme