Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fondy jako obrana před inflací? Zapomeňte. Investorům letos prodělaly

Ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Finanční trhy výrazně pocítily v prvním čtvrtletí 2022 dopady globálně se zpřísňující měnové politiky a válečného konfliktu na Ukrajině. Průměrný český investor do podílových fondů prodělal téměř pět procent.

Reklama

Na záporném výsledku se podílí jak akciové fondy s poklesem o šest procent, tak dluhopisové fondy se ztrátou čtyř procent. Vyplývá to z Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters. V roce 2021 činil průměrný výnos sedm procent, o rok dříve 5,9 procenta.

„Zůstává stále atraktivní investiční výkonnost v delším časovém horizontu, když průměrný investor za čtyřleté období zhodnotil svůj jednorázový vklad o téměř čtyři procenta ročně, zatímco v akciovém fondu dokonce o víc jak sedm procent ročně,“ komentuje vývoj Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Akciové trhy - ilustrační foto

Týden tradera: Trhy zmítá válka a sankce. A znovu zase covid

Zklidnění je minulostí a volatilita se pozvolna vrátila na finanční trhy. V minulých týdnech jsem varoval, že stratégové považují ústup z minim na indexech za možnou dočasnou stabilizační a nebyl jsem daleko od pravdy. Hrozba stagflace ekonomik a možnost, že přerušení dodavatelských řetězců způsobené uzávěry ekonomik v Číně a válkou na Ukrajině opět způsobí vážné zásahy do světových hospodářství se projevila opět výrazně. A jaké byly zásadní události minulého týdne? Co odhalil záznam z minulého jednání americké centrální banky, takzvané „Fed minutes“?

Přečíst článek

Investice do komodit se vyplatila

Naopak se dařilo fondům investujícím do komodit, hodnotových akcií či regionu Latinské Ameriky. Slušnou rezistenci proti poklesům předvedly i fondy českých státních dluhopisů s krátkou dobou splatnosti či fondy zahraničních státních protiinflačních dluhopisů.

Výkonnost akciových podílových fondů kopírovala vývoj předních tržních indexů, když akcie vyspělých zemí klesly o 5,5 procenta, zatímco akcie rozvíjejících se ekonomik ztratily 7,3 procenta.

„Po výkonnostně silném roce 2021 byly trhy v prvním čtvrtletí silně zasaženy negativními faktory. V lednu si akcie prošly cenovým propadem vyvolaným zejména očekáváním zpřísnění měnové politiky. Koncem února pak jednoznačně začaly převažovat obavy z ekonomických důsledků ruské invaze na Ukrajinu. Po prvním březnovém týdnu se ale začaly akcie postupně lehce zotavovat,“ dodal Bechník.

Moskevská burza, ilustrační foto

Jak investovat za války? Do akcií německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků

Válka na Ukrajině, stupňující se sankce Západu a ruská odvetná opatření přepisují všechna letošní doporučení, jak a do čeho investovat. Pohnutá doba navíc přináší docela nečekané věci. Pro ty, kdo mají dostatek odvahy.

Přečíst článek

Evropské akcie ztrácely

Výraznými změnami letos prochází především akcie rozvíjejících se ekonomik, znatelně ztratily na své hodnotě. Jedním z důvodu byl vývoj čínského finančního trhu. V jeho případě se jednalo o obavy související s novým zdejším propuknutím viru omikron a následným preventivním uzamčením významných ekonomických center. Další důvod horší výkonnosti rozvíjejících se trhů pochopitelně vychází z válkou těžce zasaženého regionu východní Evropy.

„Vinou uzavření Moskevské burzy a omezením ze strany Ruské centrální banky nebylo možné stanovit hodnotu cenných papíry ruských společností. Některé fondy proto musely pozastavit své oceňování. Mnoho českých investorů tak prozatím disponuje poslední známou hodnotou své fondové investice pouze z konce února. Jedná se téměř výhradně o fondy s orientací právě na východní Evropu,“ uvedl Bechník. 

Mark Zuckerberg

Zuckerbergova ochranka stála desítky milionů dolarů, patnáctkrát více než Bezosova

Facebook má nejen téměř tři miliardy uživatelů a tedy větších, či menších příznivců, ale i odpůrců. A to zřejmě v některých případech takových, že je třeba zakladatele a hlavní mozek sociální sítě pečlivě střežit. Náklady na jeho ochranu loni mnohonásobně převyšovaly podobné služby dalším nejbohatším lidem a nejmocnějším manažerům na světě, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Díky zdražení ropy a zemního plynu se letos zatím daří především sektorům energií, a to i po jejich cenovém poklesu po prvním březnovém týdnu. Velká část komodit se totiž stále drží na znatelně vyšších úrovních. Prudkých růstem si prošly i například průmyslové kovy jako měď nebo hliník. Válečný konflikt pak poslal výš i ceny zlata a stříbra. A odolné vůči propadům trhu byly i veřejné služby díky zdražení elektřiny. Dále se celkem dařilo zdravotnictví jako ekonomicky neutrálnímu sektoru. Tomu navíc může hrát do karet i posílená poptávka z titulu samotné války. 

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl podle dat Asociace pro kapitálový trh v roce 2021 o 117,9 miliardy na 707,6 miliardy korun.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

I velcí dodavatelé energií krachují. Proč tomu tak je?

Od konce loňského roku Česko zažívá něco, co tu doposud nebylo – pády dodavatelů energií. Problémy vybraných tuzemských subjektů odstartovala souhra několika faktorů. Někteří z nich vlivem špatného plánování a obchodování na energetické burze PXE situaci neustáli a byli nuceni své zákazníky poslat do režimu DPI. Jak k tomu mohlo tak snadno dojít?

Přečíst článek

Čína lockdown pandemie

Čtvrtou vlnu covidu v Číně pocítíme už brzy, tvrdí ekonomové

Nejenom válka na Ukrajině, ale i další vlna pandemie aktuálně svírající Čínu, se významně projeví na globální ekonomice, píše server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme