Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Propad trhu se podepsal i na stavebku. Spořitelny poskytly o 64 procent méně hypoték

stavební spoření
iStock
 ČTK

Stavební spořitelny poskytly za prvních deset měsíců roku úvěry za 29,4 miliardy korun. Meziročně se jejich objem snížil o 42,8 procenta, zejména kvůli úbytku úvěrů zajištěných zástavním právem k nemovitosti. Proti loňskému roku se snížil i počet nových smluv o stavebním spoření, naopak cílová částka, na kterou si lidé spoří, se zvýšila. Vyplývá to z údajů všech pěti českých stavebních spořitelen.

Reklama

Počet úvěrů poskytnutých od začátku roku do konce října meziročně klesl o 16,3 procenta na 38 035. Úbytek jde na vrub úvěrům, za které lidé ručí vlastní nemovitostí. Meziročně jich stavební spořitelny poskytly o 63,5 procenta méně, objem klesl o 66,5 procenta na 10,5 miliardy korun. Naproti tomu počet nezajištěných úvěrů zůstal na loňské úrovni a jejich objem vzrostl o dvě procenta na 17,2 miliardy korun.

Za celý loňský rok poskytly stavební spořitelny úvěry za 56,7 miliardy korun, což představovalo padesátiprocentní pokles proti hodnotám rekordního roku 2021 a návrat k dlouhodobému průměru před rokem 2020. Letošní průběžné výsledky za loňskem zaostávají, přestože se rozdíl postupně zmenšuje.

Stavební spořitelny za prvních deset měsíců roku uzavřely 366 748 nových smluv o stavebním spoření, meziročně to bylo o 16,2 procenta méně. Cílová částka spoření se naopak zvýšila o 6,8 procenta na celkových 252,5 miliardy korun.

Trh se stavebním spořením letos podle analytiků ovlivnily i dohady o tom, jak se v něm projeví vládní plány na ozdravení veřejných financí. Kabinet původně zvažoval úplné ukončení státní podpory pro nové smlouvy, nakonec se dohodl na jejím snížení na polovinu ze současné maximální částky 2000 korun ročně. Snížení se bude týkat nových i už existujících smluv. Úpravu už posoudily obě komory Parlamentu, čeká se na stanovisko prezidenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme