Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podnikatel Savov čelí obžalobě za daňové úniky. Vyhýbá se trestnímu řízení, tvrdí státní zastupitelství

Podnikatel František Savov (na snímku z roku 2015)
ČTK

Státní zastupitelství obžalovalo jedenáct lidí v daňové kauze, u které vyčíslilo způsobenou škodu na zhruba 653 milionů korun. Uvedl to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Z dřívějších informací vyplývá, že jedním z obžalovaných je podnikatel a mimo jiné bývalý majitel vydavatelství Mladá fronta a.s. František Savov, kterého policie stíhá jako uprchlého. Savov už dříve vzkázal, že veškerá obvinění považuje za absurdní a vykonstruovaná.

Reklama

Savov žije a podniká v Británii. Tamní soudy v minulosti opakovaně rozhodly o jeho vydání do vlasti, podle dřívějšího vyjádření státního zastupitelství ale v zemi požádal o azyl.

Savov se podle policie vyhýbá trestnímu řízení

„Přes veškerou snahu tuzemských orgánů činných v trestním řízení i přes skutečnost, že zdejšímu státnímu zastupitelství bylo doručeno pravomocné rozhodnutí o přípustnosti vydání obviněného, nebylo toto vydání do dnešního dne ze strany cizího státu realizováno. Z přípravného řízení je patrné, že se tento obviněný snaží vyhnout trestnímu řízení," uvedl k tomu dnes Cimbala.

Podnikatel František Savov (na snímku z roku 2015)

Policie chce obžalovat Savova a dalších deset lidí kvůli krácení daní a praní špinavých peněz

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz se škodou zhruba 700 milionů korun. Uvedl to mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. V kauze čelí stíhání 11 lidí, včetně podnikatele Františka Savova. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí až desetileté vězení. Savov prostřednictvím svého mediálního zástupce vzkázal, že veškerá obvinění považuje za absurdní a vykonstruovaná.

Přečíst článek

V případě pravomocného rozsudku hrozí obžalovaným až desetileté vězení. Podle mluvčího „jeden z obviněných" v letech 2009 až 2012 organizoval činnost ostatních stíhaných. „Instruoval je, aby vytvořili a pomocí osob dosazených do funkcí jednatelů ovládali skupinu společností založených v České republice," popsal jednání Cimbala.

„Tyto společnosti fakticky nevykonávaly ekonomickou činnost, nevedly účetnictví a na finanční úřad podávaly prostřednictvím obviněných zcela fiktivní daňová přiznání sestavovaná a vyplňovaná tak, aby zahrnovala fiktivní faktury," pokračoval mluvčí. „Na základě nepravdivých údajů uvedených v daňových přiznáních k dani z přidané hodnoty následně těmto společnostem vznikaly nároky na nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty," uvedl.

Stamilionové částky, které finanční úřad vyplatil na bankovní účty společností, byly podle obžaloby téměř jedinými příjmy těchto firem. „Takto získané finanční prostředky obvinění následně přeposílali na jiné bankovní účty, a to i na účty v zahraničí, kterými z pokynu jednoho obviněného disponovala přímo část zbylých obviněných, nebo tyto účty obvinění ovládali skrze třetí osoby," uvedl Cimbala. 

Magistrát města Brna.

Policie zadržela při v Brně deset lidí. Hladík obviněn není

Policisté při razii na několika místech v Brně zadrželi deset lidí v souvislosti s privatizací městských domů, činností městské firmy a dotačními podvody. Kriminalisté prohledávali prostory bytového odboru brněnského magistrátu, radnice městské části Brno-sever i Brno-Černovice, byli v Pískovně Černovice i u jednatele pískovny Jiřího Hasoně (KDU-ČSL). O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala také místopředsedu KDU-ČSL, dosavadního náměstka brněnské primátorky a kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka. Lidovci nyní zvažují, zda kvůli této kauze Hladíka do vlády navrhnou, jednat o tom budou ve čtvrtek.

Přečíst článek

Kriminalisté ukončili vyšetřování v červnu po 8,5 letech. „Délku vyšetřování ovlivnila sofistikovanost případu, kdy k transakcím byla použita řada bankovních účtů offshore společností, a také vyhýbání se trestnímu řízení ze strany jednoho z obviněných,“ uvedl již dříve mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav  Ibehej.

Snaží se mě zlikvidovat, tvrdí Savov

Savov považuje obžalobu za nedůvodnou. Tvrdí, že je s kauzou účelově spojovaný a že je záměrně protahovaná. „České justiční orgány dokonce odmítají Františka Savova v jeho věci vyslechnout, a tím zásadně porušují jeho právo na spravedlivý proces. Britským úřadům jsou navíc českou stranou opakovaně předkládány nepravdivé a zkreslené informace s cílem dosáhnout jeho vydání do ČR," uvedl jeho mediální zástupce Jan Hrubeš.

Podle něj případ od počátku provází masivní šíření úniků z vyšetřovacích spisů do médií, kombinované se spekulativními a lživými informacemi. „Stále věřím v právní stát. Pevně doufám, že soud odolá různým vnějším tlakům a rozhodne spravedlivě a v souladu s platnou legislativou," uvedl sám Savov. Tvrdí, že během dosavadního řízení byl za velmi nestandardních okolností okraden o majetky miliardových hodnot.

Vinařský miliardář Pierre Castel

Vinařský miliardář léta tajil identitu před švýcarským berňákem. Teď musí doplatit stovky milionů franků

Francouzský miliardář žijící ve Švýcarsku a zakladatel jedné z největších světových vinařských firem Pierre Castel dostal platební příkaz zaplatit stovky milionů franků na daních na základě soudního rozhodnutí, které zjistilo, že po desetiletí ve Švýcarsku záměrně skrýval svou identitu šéfa globálního nápojového impéria. Daňová ruka zákona přitom dostihla Castela po téměř třiceti letech, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

V Česku byl Savov známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta. Právě v sídle vydavatelství zasahovali v roce 2013 kvůli daňové kauze policisté. Do portfolia Mladé fronty, která se nyní nachází v úpadku, patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika.

Část titulů včetně deníku E15 od Savova v roce 2016 koupila společnost CN Invest z mediální skupiny Czech News Center ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme