Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Písaříková odvrátila exekuci, boje o miliardu pokračují

Jiří Písařík z Bohemia Energy
ČTK
 Hrot

Boj majitelů zkolabované Bohemia Energy s věřiteli jejich dávného spolupracovníka Tomáše Bárty nekončí. Hana Písaříková dokonce čelila několik týdnů exekuci kvůli pár tisícům korun.

Reklama

Do minulého týdne tak vázl exekuční příkaz na pěti nemovitostech, které rodina vlastní v Praze a okolí. Minulý týden byla exekuce skončena. „Právník jen zapomněl uhradit soudní poplatek, co víc k tomu říct. Takto amatérské okopávání kotníků mě nechává v klidu,“ uvedl pro Hrot Jiří Písařík.   

O co přesně se jednalo? Pro pochopení je třeba si stručně připomenout příběh letitých sporů mezi Písaříkovými a Tomášem Bártou. Někdejší majitel obchodní skupiny EMTC pro Bohemia Energy sháněl klienty a byl v tom poměrně úspěšný. Podle jisté dohody měl za splnění cílů získat desetinu firmy. Manželé existenci podobné smlouvy vyloženě nezpochybňují, ale splnění oněch cílů ano. 

I tak Hana Písaříková podíl Bártovi před lety skutečně převedla, ale o oprávněnosti tohoto převodu se dodnes vedou soudní spory. Jeden  z nich, ve kterém Jiří Písařík v pikantním sporu žaluje kromě Bárty i svou ženu Hanu, byl minulý týden opět odročen. V pořadí už pošesté. Několikrát kvůli covidu, jindy kvůli výměně právního zastoupení. Konec sporu je tak nadále v nedohlednu.

Jiří Písařík z Bohemia Energy

Arsen Lazarevič: Chamtivost zakladatele zabila Bohemia Energy

Co stálo za krachem „Bohemky“? Maximalizace zisku za každou cenu bez jakékoliv snahy vytvářet udržitelný a dlouhodobý byznys model. 

Přečíst článek

Písaříkovi na opačnou stranu směrovali několik žalob na Bártu, jeho insolvenčního správce Jaroslava Brože a společnost Credit One Petra Bujnocha. Bárta totiž mezitím zkrachoval společně se svými firmami. Pozici hlavního nepřítele tak převzali jeho věřitelé v čele s agilním Bujnochem, ostrým byznysmenem, jehož hlavní zdroj příjmů spočívá ve vymáhání pohledávek pro banky, mobilní operátory i energetické firmy. 

Za poškozování dobrého jména se Písaříkovi domáhali symbolické jedné koruny. Nakonec ze žalob vycouvali a z usnesení jim – v tomto případě Haně Písaříkové – vyplynula povinnost zaplatit náklady na řízení a soudní poplatek čtyři tisíce korun. Celková vymáhaná částka překročila jedenáct tisíc korun. 

Ačkoli tučný steak v podobě bohaté společnosti Bohemia Energy už na stole není, je zřejmé, že o zajímavé momenty ve vyhroceném sporu nebude ani nadále nouze. Podle dřívějších vyjádření Brož a Bártovi věřitelé chtějí na manželích vymoci přes miliardu korun. Ta jim podle nich náleží jakožto způsobená škoda za nevydání desetiny firmy. Písaříkovi ale podobné nároky roky odmítají.

>>>>>> Více čtěte v týdeníku Hrot <<<<<<

Jan Palaščák

Obchodovat s emisními povolenkami bude moci každý, kdo má mobil, říká Jan Palaščák

Jeho Amper Market přišel s unikátním systémem prodeje elektřiny. V roce 2018 jej prodal skupině Bohemia Energy Jiřího Písaříka, která před měsícem ukončila činnost. „Nemám žádné insiderské informace, jde o obyčejnou trojčlenku zvenčí, ale jsem přesvědčený, že kdyby pokračovali v původně nastaveném obchodním modelu, tak by to dneska zachránilo celou skupinu,“ říká zakladatel Amper Holdingu Jan Palaščák, který rozvíjí start-up CO2IN s globálními ambicemi rozšířit obchod s emisními povolenkami pro doslova každého, kdo má mobilní telefon. „Nejde o investiční nástroj, ale možnost, jak si smazat svou uhlíkovou stopu,“ dodává Palaščák.

Přečíst článek

Jiří Písařík z Bohemia Energy

Havlíček podal trestní oznámení na Bohemia Energy i na Písaříka a jeho ženu

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) podal trestní oznámení na společnosti Bohemia Energy, důvodem je podezření ze spáchání trestného činu proti majetku. Trestní oznámení míří jak na firmu, tak na její vlastníky, kterými jsou manželé Jiří a Hana Písaříkovi.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

vysoké účty

Dalibor Martínek: Kdo nezaplatí energie, propadne peklu. Exekuční mafie už se těší na nové duše

Přečíst článek
Jan Palaščák

Obchodovat s emisními povolenkami bude moci každý, kdo má mobil, říká Jan Palaščák

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme