Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejdráž v Evropě se žije v Curychu

Curych
Profimedia
 ČTK

Náklady na život byly letos z velkých světových měst nejvyšší v Singapuru a švýcarském Curychu, uvádí nové vydání žebříčku sestavovaného organizací The Economist Intelligence Unit (EIU). Jeho autoři varují, že globální krize spojená s růstem cen stále není u konce.

Reklama

Singapur byl vyhlášen nejdražším městem na světě podeváté za posledních 11 let. Městský stát v jihovýchodní Asii byl na nejvyšší příčce žebříčku i loni, kdy ji sdílel s New Yorkem. Ten je letos na děleném třetím místě se Ženevou. Švýcarská města se posunula nahoru i v důsledku síly franku, zatímco postavení amerických měst celkově v žebříčku klesalo, uvádí EIU.

Autoři do průzkumu zahrnuli 173 měst a porovnávali ceny více než 400 položek napříč 200 typy výrobků a služeb. Meziročně zaznamenali průměrný nárůst cen o 7,4 procenta. „To představuje pokles z rekordního 8,1procentního nárůstu zaznamenaného loni, růst cen však zůstává výrazně nad úrovní z let 2017 až 2021,“ podotýkají analytici.

Mimo jiné hovoří o „lepkavé“ inflaci v sektoru potravin a oblečení v západní Evropě. Tento region v desítce nejdražších měst zastupují kromě dvou švýcarských také sedmá Paříž a osmá Kodaň. Nejvyšší příčky pak doplňují pátý Hongkong, šesté Los Angeles, Tel Aviv na děleném osmém místě a desáté San Francisco.

Pražané se bojí mýta v centru. V Singapuru přitom vybírají miliony korun za to, že můžete s autem na silnici

Pražané se bojí mýta v centru. V Singapuru přitom vybírají miliony korun za to, že můžete s autem na silnici

Milionové částky platí Singapurci za to, že se svým vozem můžou vyrazit na silnici. Důvod? Málo místa a emise. Je tohle jedna z cest pro velká česká města bojující s dopravou?

Přečíst článek

Bude hůř

„Otřesy na straně dodavatelů, které stály za cenovým růstem v letech 2021 a 2022, zeslábly s uvolněním covidových restrikcí v Číně na konci roku 2022, zatímco skok v cenách energií pozorovaný po invazi Ruska na Ukrajinu také polevil,“ komentovala vývoj Upasana Duttová z EIU. „Krize kolem životních nákladů však rozhodně neskončila,“ dodává.

Její tým za nejlevnější města na světě opět označil syrský Damašek, íránskou metropoli Teherán a Tripolis v Libyi. Nejvýraznější posun směrem dolů nastal v případě Moskvy a Petrohradu poté, co loni dvojice poskočila na 37. a 73 místo po raketovém nárůstu cen v Rusku v důsledku západních sankcí. Nyní města spadla na 142. a 147., což autoři žebříčku spojují s oslabováním rublu.

Nepojízdné autobusy nepatří do šrotu. V Singapuru je přeměnili na luxusní hotelové pokoje

Na kontě mají miliony ujetých kilometrů, ze silničního provozu už byly vyřazeny a všude na světě by je pravděpodobně čekala poslední cesta na vrakoviště. Ne však v Singapuru. Tam z odepsaných autobusů udělali luxusní hotel. Podívejte se, jaký luxus nabízí autobusové apartmány o ploše 45 metrů čtverečních.

Přečíst článek

Singapur

Přesun talentů z Hongkongu do Singapuru je znát. Nikde jinde v Asii lidé nebydlí dráž

Soukromé domy v Singapuru jsou teď nejdražší v asijsko-pacifickém regionu. Měsíční nájemné v tomto městském státě v jihovýchodní Asii činí téměř 2600 dolarů (asi 58 tisíc korun), a v žebříčku dostupnosti bydlení v regionu se tak Singapur dostal před Hongkong. S odkazem na index Centra pro bydlení v asijsko-pacifickém regionu společnosti Urban Land Institute (ULI) o tom píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Singapur poprvé ovládl žebříček nejdražších měst ve světě sestavovaný společností  Julius Baer.

Bez peněz do Singapuru nelez. Poprvé ovládl žebříček nejdražších měst ve světě pro milionáře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme