Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát odškodní tornádem zasažené zemědělce, dá jim až 1,5 miliardy korun

les
 ČTK

Ministerstvo zemědělství podpoří zemědělce, potravináře nebo lesníky poškozené tornádem. Vyčlenilo na to 1,5 miliardy korun. Kompenzace se bude odvíjet podle výše skutečných škod, schválila to vláda.

Reklama

Ministerstvo vládě předložilo dokument, podle něhož by mohlo zemědělce odškodnit v rámci krizového programu, který již v minulosti použilo při suchu nebo jarních mrazech.

„Rámcový program pro řešení rizik a krizí v zemědělství stanoví podmínky pro poskytování podpory zemědělcům. Můžeme tak zemědělcům kompenzovat například škody na polích, v sadech, vinicích, lesích, zvířatech, budovách i zařízení. Chceme, aby se peníze dostaly k zemědělcům, lesníkům, vodohospodářům i výrobcům potravin postiženým katastrofou co nejdříve. Kompenzace budeme poskytovat až do výše 100 procent škod.”

Podle prvotního předběžného šetření v místě katastrofy na Hodonínsku, Břeclavsku a v okolí obce Stebna ze strany regionálních zemědělských nevládních organizací a dozorových orgánů ministerstva zemědělství byly výrazně poškozeny porosty trvalých kultur – zejména chmelnic, vinic a ovocných sadů, společně s výraznými škodami na porostech zeleniny, jak vyplývá z dokumentu. Uhynula také hospodářská zvířata a byly zničeny výrobní haly.

U škod způsobených přírodními pohromami a jinými mimořádnými událostmi může být podpora až 100procentní, u škod způsobených nepříznivými povětrnostními jevy může dosáhnout 80 procent.

Ministerstvo informovalo, že Státní pozemkový úřad uvolnil 100 milionů korun na pomoc lidem na Moravě poničené bouřkami doprovázenými tornádem a velkými kroupami. Lesy ČR poskytnou majitelům zničených domů 50 metrů krychlových dříví na nové krovy, nebo finanční dar 100 tisíc korun. Pozemkový úřad peníze uvolní z rozpočtu pro pozemkové úpravy, kde jsou na letošní rok vyčleněny tři miliardy korun.

Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje

Hejtman Grolich: Škody po bouřkách na jihu Moravy půjdou do miliard

Škody po bouřkách, které ve čtvrtek zasáhly domy i auta na Břeclavsku a Hodonínsku, půjdou do miliard korun. Uvedl to jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Přečíst článek

„Není to jednoduchá situace pro nikoho ze zúčastněných. Dotýká se nejen našich poboček v Jihomoravském kraji, ale, bohužel, osobně i našich zaměstnanců. Také v tomto směru jsme připraveni pomoci vypsáním interní sbírky,” doplnil ředitel SPÚ Martin Vrba.

Lesy ČR mimo jiné darují poškozeným lidem 20 metrů krychlových palivového dříví, majitelům zničených domů dalších 50 metrů krychlových kulatiny. „Myslíme na všechny, kteří se zcela nenadále ocitli bez střechy nad hlavou. Darujeme jim dřevo na nový krov, které i dopravíme na nejbližší pilu, nebo stotisícový dar," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Majetkové škody po bouři doprovázené tornádem budou podle hejtmana Jana Grolicha nejméně 12 miliard korun na veřejném majetku, na soukromém mnohonásobně vyšší. Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že dotace na škody dostanou všichni zasažení lidé bez ohledu na to, jestli byli pojištění. Stát připravuje dotace také pro podnikatele.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dopady řádění tornáda na Moravě

Řádění tornáda zasáhlo i pojišťovny. Na pojistkách vyplatily výrazně víc než obvykle

Přečíst článek
Bayer, RoundUp

Úleva pro německý Bayer. Americký soud o stovky milionů snížil odškodné, které musí zaplatit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme