Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Měnový fond stejně jako ČNB zhoršil výhled české ekonomiky

Peníze, ilustrační foto
Pixabay

Mezinárodní měnový fond stejně jako před dvěma týdny Česká národní banka zhoršila výhled tuzemské ekonomiky pro letošní a příští rok. HDP by podle MMF mělo stoupnout o 2,6 procenta, zatímco ještě v říjnu fond odhadoval růst o 3,8 procenta. Pro příští rok by měla česká ekonomika zrychlit o 3,5 procenta, měsíc starý předpoklad počítal s tempem o procentní bod vyšším.

Reklama

Inflace podle MMF v příštím roce nadále poroste kvůli vývoji tlakům na trhu práce i trhu nemovitostí, růstu cen energií a přerušeným globálním řetězcům. Proto podle zprávy MMF také podporuje současný postoj ČNB k měnové politice a její přístup k boji s rostoucí inflací.

Při dalších úvahách o zvyšování sazeb by ale ČNB měla podle MMF pečlivě zvažovat případná rizika. Příliš rychlý růst sazeb totiž podle MMF může ohrozit ekonomické zotavování. Naopak příliš pomalé zvyšování sazeb může vést k neukotvenosti inflačních očekávání.

průmyslová výroba, ilustrační foto

ČBA: Česká ekonomika letos poroste jen o 2,6 procenta. Příští rok zrychlí na 3,9 procenta

Přetrvávající problémy v dodavatelských řetězcích spolu s energetickou krizí a rozjetou inflací brzdí post-pandemický restart české ekonomiky. Oživení bude pomalejší, shodli se ekonomové České bankovní asociace (ČBA). V nové makroekonomické prognóze tak snížili odhad růstu tuzemské ekonomiky jak pro letošní, tak příští rok. Letos český hrubý domácí produkt (HDP) poroste jen o 2,6 procenta, příští rok zrychlí na 3,9 procenta. Ještě v srpnové prognóze přitom asociace počítala letos s růstem HDP o 3,4 procenta a příští rok o 4,5 procenta.

Přečíst článek

V případě rozpočtové politiky MMF považuje za správné postupné utlumování podpůrných programů. Zároveň by ale vládní politika měla podle zprávy zůstat vzhledem k nejistotě ohledně dalšího vývoje flexibilní.

V případě bankovního sektoru mise konstatovala, že zůstává velmi dobře kapitálově vybaven a ziskový. Zároveň ale jako riziko pro stabilitu sektoru MMF vidí poskytování hypoték. Při neočekávaném šoku, který by ovlivnil ceny nemovitostí nebo příjmy domácností, by se mohla řada lidí dostat do problémů s jejich splácením. Jako odpovídající reakci vidí MMF zpřísnění limitů pro poskytování hypoték. O tom bude přitom bankovní rada ČNB jednat ve čtvrtek a řada ekonomů zpřísnění limitů očekává.

Alena Schillerová (ANO), ministryně financí

A bude hůř, řekl rezort financí. HDP zpomalí, inflace překoná šest procent

Hrubý domácí produkt v letošním roce poroste pouze o 2,5 procenta, v příštím roce o 4,1 procenta. Aktuální odhad ministerstva financí je tak horší než při poslední prognóze ze srpna, kdy letos mělo HDP stoupnout o 3,2 procenta a příští rok o 4,2 procenta. Téměř dvojnásobně pak rezort Aleny Schillerové (ANO) zvýšil odhad inflace pro rok 2022 – v srpnu počítala s 3,5 procenta, nyní by to mělo být 6,1 procenta. „Zrychlující se inflace se stává významným makroekonomickým problémem,“ uvedlo ministerstvo.

Přečíst článek

Mise MMF se koná každoročně a je pro všechny členské státy povinná. V ČR se letos mise uskutečnila v takzvaném hybridním režimu 8. až 22. listopadu. Mise je hlavním nástrojem uplatňování dohledové funkce MMF, přičemž závěrečná zpráva má za cíl nezávislé hodnocení země.

Česká národní banka před dvěma týdny v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká růst HDP o 1,9 procenta a příští rok o 3,5 procenta. V předchozí srpnové prognóze přitom počítala letos s růstem o 3,5 procenta a příští rok o 4,1 procenta. 

Ministerstvo financí ve své aktuální listopadové predikci odhaduje, že hrubý domácí produkt v letošním roce poroste pouze o 2,5 procenta, v příštím roce o 4,1 procenta. V srpnu činil odhad rezortu 3,2 procenta pro letošní a 4,2 procenta pro příští rok.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme