Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V kauze fondu Growing Way se rýsuje řešení mimosoudní cestou

peníze
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Advokátní kancelář KLB Legal, která zastupuje klienty v kauze fondu Growing Way, podala první návrh k finančnímu arbitrovi a na jednání s ČNB proti finančnímu zprostředkovateli SAB servis. Důvodem je údajné protiprávní jednání jeho finančního poradce a nabízení služeb fondu z jeho strany. V této první kauze je uplatňován nárok na náhradu škody ve výši pět milionů korun, který odpovídá celému vkladu investora. Jednatel Growing Way, miliardář Ondřej Janata, je obviněn z podvodu se škodou 1,5 miliardy korun, samotný fond nyní čelí insolvenčnímu řízení. SAB servis pochybení odmítá.

Reklama

Jde o nejrychlejší cestu získání náhrady škody pro poškozené klienty, uvedla kancelář. Další návrhy k rukám finančního arbitra, ve kterých figuruje společnost SAB servis a další finanční zprostředkovatelé, budou následovat. Kauza se týká více než čtyř tisíc klientů investičního fondu Growing Way.

KLB Legal postupně přihlašuje poškozené klienty do trestního řízení a je činná i v insolvenčním řízení, ve kterém se rozhodne o případném úpadku společnosti Growing Way. „Vzhledem k počtu klientů a administrativně i procesně složitému postupu je formát trestního řízení během na dlouhou trať. Proto jsme se rozhodli jít i cestou přímého vymáhání oprávněných nároků našich klientů u investičních zprostředkovatelů a jejich finančních poradců a řešit spor mimosoudní cestou,“ uvedl partner advokátní kanceláře KLB Legal David Kuboň.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

 „V nejbližších dnech odejdou k rukám finančního arbitra další podání proti jiným tuzemským regulovaným institucím, u kterých je podezření z protiprávního jednání jejich finančních poradců. Dále připravujeme návrh na zahájení správního řízení s těmito institucemi u jejich regulátora, tedy České národní banky,“ dodal Kuboň.

SAB servis nemá a nikdy neměl žádný smluvní, ani jiný vztah se společností Growing Way anebo s Ondřejem Janatou. SAB servis se nepodílel na distribuci tohoto ´alternativního´ fondu,“ uvedla firma SAB servis na webových stránkách poradci-sobe.cz. „Nabízení investic do Growing Way bylo osobní iniciativou majitelky poradenské firmy Lasad Consult Martiny Lamprechtové, která byla vázaným zástupcem SAB servisu. O těchto jejích aktivitách, které provozovala mimo rámec smluvního vztahu s naší společností, jsme se dozvěděli až z dotazu médií,“ dodala firma s tím, že s dotyčnou ukončila spolupráci.

 

Amazon, budova

Amazon a Apple dostaly v Itálii pokutu dvě stě milionů eur

Italský antimonopolní úřad vyměřil americkým technologickým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkové hodnotě přes 200 milionů eur (zhruba pět miliard korun). Důvodem je údajné porušení pravidel hospodářské soutěže. Firmy se hodlají proti rozhodnutí úřadu odvolat.

Přečíst článek

Řízení před finančním arbitrem je na rozdíl od klasické žaloby podané u soudu bezplatné. Jeho pravomocné rozhodnutí je závazné a má účinky soudního rozhodnutí. To v praxi znamená, že pokud finanční arbitr rozhodne ve prospěch poškozeného investora, náhrada škody je splatná a exekučně vymahatelná.

Finanční poradci těchto investičních zprostředkovatelů podle Kuboně podvodně inkasovali vysoké částky za provize od společnosti Growing Way. Investiční zprostředkovatelé ani jejich vázaní zástupci, tedy finanční poradci, ale nejsou oprávněni nabízet produkty alternativních fondů podle zákona o investičních společnostech a investičních fondech.

Policie dospěla k závěru, že ​​fond Growing Way fungoval na principu takzvaného Ponziho schématu známého jako „letadlo“, kdy jsou investorům připisovány fiktivní zisky vyplácené nikoliv z výnosů investic, ale z nově získaných vkladů. Obviněnému jednateli společnosti hrozí až desetileté vězení. Janata v tisku popřel, že by šlo o Ponziho schéma.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Biskup anglikánské církve Justin Portal Welby

Miliardová omluva za otroctví. Anglikáni zakládají „fond pro uzdravení, nápravu a spravedlnost“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme