Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Každý Čech už dluží téměř 286 tisíc. Státní dluh loni narostl

Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) ze dne 28. října 2022
ČTK
 ČTK

Český státní dluh ke konci roku 2023 vzrostl na 3,111 bilionu korun. O rok dříve to bylo 2,895 bilionu korun, informovalo ministerstvo financí.

Reklama

Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 285 879 korun. Obsluha státního dluhu vyšla na 68,3 miliardy korun, meziročně o 18,6 miliardy korun víc. V poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) se státní dluh snížil na 42,3 procenta HDP z loňských 42,7 procenta.

V letošním roce bude třeba na dluhové financování 468,8 miliardy korun, což odpovídá 6,1 procenta HDP, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Výpůjční potřeba bude o 191,2 miliardy korun nižší než v roce 2023, v poměrném vyjádření klesne z loňských devíti procent HDP.

Státní rozpočet loni skončil ve schodku 288,5 miliardy

Hospodaření státu loni skončilo se schodkem 288,5 miliardy korun, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Státu se tak podařilo dodržet plánovaný rozpočtový deficit 295 miliard korun. Schodek byl nejnižší od pandemie covidu-19, ale zároveň čtvrtý nejhlubší v historii Česka.

Přečíst článek

Pokles je dán menším objemem splatných státních dluhopisů v letošním roce, když splátky státního dluhu dosáhnou 212,4 miliardy korun, o 159,1 miliardy korun méně než v roce 2023. Průměrná doba splatnosti státního dluhu je 6,5 roku.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Úspory obcí a krajů mají pomoci státu s dluhem. Stanjura jim slibuje vyšší úrok než dostanou v bance

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Loni dluh Česka narostl nejvíce v historii, vláda chce tempo razantně zbrzdit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme