Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investiční společnost Brookfield koupí za stovky miliard australského dodavatele energií

Elektřina, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Australský regulátor schválil nabídku konsorcia vedeného kanadskou investiční společností Brookfield na koupi společnosti Origin Energy v hodnotě 15,4 miliardy australských dolarů (228,2 miliardy korun), uvedla agentura Reuters. Origin Energy je druhý největší australský producent elektřiny, prodává také zemní plyn.

Reklama

Australský úřad pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitelů ACCC transakci přezkoumával od března, kdy konsorcium předložilo nabídku 8,91 australských dolarů za jednu akcii energetické společnosti.

Společnost Origin bude rozdělena na dva podniky. Její část zaměřenou na energetické trhy získá Brookfield. Druhý partner konsorcia, americká investiční firma EIG MidOcean Energy, převezme kontrolu nad plynárenským podnikem společnosti Origin.

Rubl propadl na nejslabší úroveň za rok a půl. Nespasily ho ani vyšší ceny ropy

Ruský rubl v pondělí vůči americkému dolaru sestoupil na nejslabší úroveň za zhruba jeden a půl roku. Dolar zpevnil nad hranici 102 RUB/USD, dostal se tak nejvýše od loňského března, napsala agentura Reuters. Rubl letos tlačí dolů klesající přebytek běžného účtu ruské platební bilance. Jeho dnešnímu oslabení nezabránil ani výrazný nárůst cen ropy, která je hlavním exportním artiklem Ruska.

Přečíst článek

Regulační orgán při rozhodování přihlédl ke skutečnosti, že Brookfield vlastní australskou přenosovou společnost AusNet Services, která má distribuční sítě elektřiny a plynu. Schválení ACCC bylo „důležitým milníkem“ v procesu akvizice, uvedla společnost Origin Energy.

Regulátor ACCC ve svém prohlášení uvedl, že navrhovaná transakce pravděpodobně urychlí přechod na obnovitelné zdroje energie v Austrálii. Dodal, že by mohla přispět k rychlejšímu snížení emisí skleníkových plynů v zemi.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme