Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Island jako útočiště pro těžaře bitcoinu. Země je láká na levnou elektřinu

Island díky své levné elektřině láká těžaře bitcoinů
iStock
 ČTK

Island se díky své levné elektřině z obnovitelných zdrojů stal útočištěm pro těžaře bitcoinů. Náklady na energii se jinde prudce zvyšují a ve Spojených státech a dalších zemích sílí i tlak regulátorů na kryptoměnové odvětví. Uvedla to agentura Bloomberg. Kromě dostatku levné energie je výhodou Islandu také jeho chladné klima, čehož využívají datová centra.

Reklama

Island je vulkanický ostrov, elektřinu vyrábí téměř výhradně z vodních a geotermálních elektráren a má jí vysoké přebytky. Těžaři tuto energii využívají pro své energeticky náročné počítače.

„Dokud se na Islandu neobjevili těžaři, většina této negarantované energie nebyla prodejním produktem, takže v podstatě kupujeme energii, kterou nikdo jiný koupit nechce,“ řekl šéf společnosti GreenBlocks Daniel Jonsson. Firma je islandským poskytovatelem služeb datovým centrům a zaměřuje se na využívání obnovitelné energie pro těžbu a ověřování blockchainu.

Na tuzemské banky zaútočili hackeři, chtějí konec podpory Ukrajiny

AKTUALIZOVÁNO: České banky napadli hackeři z Ruska, požadují konec podpory Ukrajiny

Na tuzemské banky a burzu pravděpodobně zaútočili hackeři z Ruska. Útočníci z ruské hacktivistické skupiny NoName057 (16) požadují, aby instituce přestaly s podporou Ukrajiny. Finance klientů bank nejsou v ohrožení, jedinou komplikací pro klienty je dočasně nefunkční webový přístup k bankovnictví. Vyplývá to z vyjádření PwC a dalších expertů.

Přečíst článek

Negarantovaná energie je v podstatě přebytečná elektřina, kterou vyrábějí islandské elektrárny a kterou nechtějí kupovat hliníkárny, skleníky ani domácnosti, řekl Jonsson. Její dodávky jsou ale nestabilní. Další výhodou islandského elektrárenského systému je naprostá izolace od zbytku světa, což zemi chrání před globálním růstem cen elektřiny, uvedl ve své zprávě poskytovatel služeb pro kryptoměnové těžaře Luxor Technologies.

Těžaři bitcoinů neustále hledají levnou elektřinu, protože používají specializované a energeticky náročně počítače pro ověřování záznamů transakcí v blockchainu - tedy zajištění toho, že do oběhu se dostávají platné bitcoiny, za které získávají odměny v podobně tokenů. V datových centrech se nacházejí tisíce počítačů jakožto strojů na těžbu bitcoinů.

Podle odhadu firmy Luxor těžaři bitcoinů na Islandu spotřebovávají zhruba 120 megawattů elektřiny za rok. S počtem obyvatel 370 tisíc je tak Island místem s největší hustotou bitcoinových těžařů na světě.

Kryptoburza Binance po tvrdé kritice zvažuje odchod z Ruska.

Kryptoburza Binance po tvrdé kritice zvažuje odchod z Ruska

Společnost Binance, která je největší kryptoměnovou burzou na světě, uvažuje o úplném odchodu z ruského trhu. S odvoláním na mluvčího podniku o tom informoval americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Někteří ochránci životního prostředí se ale obávají, že rostoucí nároky těžařů kryptoměn na elektřinu nevyhnutelně povedou ke vzniku dalších elektráren, což by mohlo na Islandu poškodit jedinečný ekosystém.

Generální ředitel firmy Bit Digital Samir Tabar považuje svoji těžební společnost za ekologickou. Tento těžař se sídlem v New Yorku v červnu oznámil, že v rámci dohody se společností GreenBlocks rozšiřuje svoji těžební přítomnost na Islandu. „Pro nás jako společnost je velmi důležité čerpat energii z obnovitelných zdrojů,“ řekl Tabar.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kryptoměny v roce 2021

Myslíte, že na bitcoin finančák nemůže? Odborník radí, jak na zdanění kryptoměn

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme