Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v Německu v červenci klesla na 6,5 procenta

Inflace v Německu v červenci klesla na 6,5 procenta
Newstream / Veronika Kudrnová
 ČTK

Meziroční míra inflace v Německu se v červenci podle metodiky Evropské unie snížila na 6,5 procenta z červnových 6,8 procenta. V předběžné zprávě to v pátek oznámil Spolkový statistický úřad.

Reklama

Pokles inflace byl o něco výraznější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters červencový nárůst spotřebitelských cen odhadovali na 6,6 procenta.

Podle domácího způsobu výpočtu meziroční míra inflace v Německu v červenci klesla na 6,2 z červnových 6,4 procenta. Ceny potravin se zvýšily o 11 procent, ceny energií o 5,7 procenta.

Inflace v Německu zůstává vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Ta tento týden ve snaze bojovat s inflací zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta.

Německo je největší ekonomikou, která používá euro. Meziroční růst spotřebitelských cen v celé eurozóně v červnu zpomalil na 5,5 procenta z květnových 6,1 procenta. Rychlý odhad červencového vývoje inflace v eurozóně zveřejní evropský statistický úřad Eurostat v pondělí. Analytici podle Reuters očekávají pokles inflace na 5,2 procenta.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Michl: Inflace sice klesá, ale je pořád vysoká. Snížit sazby nám to neumožňuje

Tuzemský růst cen sice zpomalil pod deset procent, ale inflace je přesto stále vysoká, a neumožňuje České národní bance snížit úrokové sazby. Senátorům to ve čtvrtek řekl guvernér ČNB Aleš Michl při představování Zprávy ČNB o výkonu dohledu nad finančním trhem. Červnová meziroční inflace zpomalila na 9,7 procenta, byla o 0,4 procentního budu nižší, než očekávala ČNB ve své květnové prognóze.

Přečíst článek

Americký Fed podle očekávání opět zvedl sazby. Jsou nejvýše za 23 let

Americký Fed podle očekávání opět zvedl sazby. Jsou nejvýše za 22 let

Americká centrální banka (Fed) dnes na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru zvýšila podle očekávání základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu do pásma 5,25 až 5,50 procenta. Úroky jsou tak nejvýše od roku 2001.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špatný stav německého hospodářství ohrožuje Českou republiku a Maďarsko

Varování pro Česko a Maďarsko. Špatný stav německého hospodářství je ekonomicky ohrožuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme