Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

G20 podpoří globální korporátní daň, o konkrétní sazbě se ještě povede diskuse

Daňový ráj Monte Carlo, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Ministři financí skupiny velkých ekonomik G20 na svém příštím zasedání 9. a 10. července podpoří dohodu, která stanoví globální minimální firemní daň, a vyzvou k dokončení technických prací, aby mohli v říjnu schválit rámec pro její zavedení. S odvoláním na návrh závěrečného komuniké to uvedla agentura Reuters.

Reklama

Návrh se zatím nezmiňuje o konkrétní sazbě minimální daně z příjmu právnických osob ani o dalších podrobnostech. Na těch se musí dohodnout téměř 140 zemí, které se sejdou příští týden na on-line zasedání pořádaném Organizací zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Detaily z toho jednání se pak odešlou ke schválení ministrům G20 na zasedání v Benátkách.

„Po mnoha letech diskusí a na základě pokroku v loňském roce jsme dosáhli historické dohody o nové, spravedlivé a stabilní mezinárodní daňové architektuře,” uvádí se v návrhu komuniké. Ministři se chystají schválit základní prvky dvou pilířů, kterými jsou přerozdělování zisků nadnárodních podniků a globální minimální daň, a to v podobě, v jaké budou stanoveny po jednání OECD. V prohlášení také ministři vyzvou k urychlenému dokončení zbývajících technických prací, aby mohl být rámec pro zavedení obou pilířů schválen na příštím zasedání v říjnu.

Daňový ráj, ilustrační foto

Země G7 se shodly na způsobu většího zdanění firem typu Google či Apple

Členové skupiny nejvyspělejších zemí světa G7 se dohodli, že podpoří stanovení daně ze zisku globálních firem v minimální výši 15 procent. Cílem dohody je odradit nadnárodní společnosti od přesouvání svých sídel do zemí s nižší úrovní zdanění. Státy G7 budou také usilovat o to, aby nadnárodní korporace platily více daní na trzích, kde prodávají své zboží a služby.

Přečíst článek

Ministři financí skupiny nejvyspělejších zemí G7 podpořily na začátku tohoto měsíce sazbu globální minimální daně ve výši nejméně 15 procent. Stanovili také základy pro zdanění zisků z přeshraničního obchodu.

V současnosti se konají intenzivní bilaterální diskuse před jednáním OECD. Cílem je hlavně přesvědčit země s nízkými daněmi, aby podpořily minimální sazbu daně.

Jednání, které organizuje OECD, je první velkou úpravou globálních daňových pravidel za poslední generaci. Cílem je aktualizovat daňový systém tak, aby odpovídal digitálnímu věku. Hlavním požadavkem je, aby velké digitální firmy platily daně tam, kde podnikají, a ne tam, kde mají registrovány dceřiné společnosti. Podle odhadů OECD by to zvýšilo daňové příjmy zemí celkem o 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun) ročně.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme