Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEPS si na modernizaci sítě půjčí u EIB 3,6 miliardy

elektrické rozvaděče
Pixabay

Evropská investiční banka (EIB) podepsala se společností ČEPS, která je provozovatelem přenosové soustavy v České republice, dohodu o poskytnutí půjčky v objemu 3,6 miliardy korun. Peníze ČEPS použije na modernizaci a posílení přenosové sítě.

Reklama

EIB uvedla, že investice přispěje k modernizaci infrastruktury pro přenos elektřiny, ke zvýšení kapacity dodávek elektřiny pro uspokojení poptávky a ke snížení zatížení sítě v regionu. Projekt podle EIB rovněž zvýší bezpečnost systému pro přenos elektřiny a usnadní výměnu elektřiny a tranzitní toky, především z Německa do Rakouska přes Polsko a Českou republiku.

blackout, elektroměr,

Evropě hrozí série blackoutů, varuje expert

Evropě v zimě hrozí série blackoutů, varuje Jeremy Weir, šéf společnosti Trafigura. Ta patří k největším nezávislým obchodníkům se surovinami na světě.

Přečíst článek

„Energetický sektor prochází zásadními změnami. Pro ČEPS jako provozovatele přenosové soustavy je klíčové připravit síť na nové požadavky spojené s novou energetikou. Jsem velmi rád, že i díky spolupráci s EIB bude moci naše společnost pokračovat v rozsáhlém investičním programu, který dále posílí bezpečnost přenosové soustavy v České republice,“ uvedl předseda představenstva společnosti ČEPS Martin Durčák.

ČEPS působí v České republice jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Udržuje, obnovuje a provozuje 44 rozvoden se 79 transformátory a vedení o celkové délce přes 5691 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu a obchodu stát.

EIB je institucí Evropské unie a specializuje se na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy EU. Svou úvěrovou aktivitou se EIB snaží přispívat k dosahování politických cílů EU.

Výstavba bytů v Česku

Cesta z bytové krize? Vede přes rychlejší stavební řízení, míní čeští developeři

Přepracování stavebního zákona je jednou z priorit nové vlády. Po zefektivnění stavebního řízení volají i tuzemští developeři. Jen tak se vyřeší současná bytová krize a otázka nedostupného bydlení, odpovídají zástupci předních developerských společností v anketě Newstreamu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme