Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Drobné zásilky ze třetích zemí ještě pár týdnů nezdraží

Poštovní doručovatelka České pošty
ČTK
 ČTK

Adresáti drobných poštovních zásilek s hodnotou do 22 eur (asi 560 korun) ze třetích zemí zřejmě za ně ani od 1. července nebudou platit daň z přidané hodnoty (DPH). Nebudou muset podávat ani elektronické celní prohlášení.

Reklama

Důvodem je fakt podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka, že novela zákona o DPH a celní zákon, které povinnost platit daň z těchto zásilek zavádí, nebyly dosud schválené v legislativním procesu. Dosud je schválila pouze sněmovna, a nikoliv Senát, připomněl Vitík.

Návrh schválila sněmovna 2. června a následně jej po zapracování pozměňovacích návrhů měla odeslat do Senátu. Tam dosud podle webu horní komory nedorazil. Platit by měl pravděpodobně druhý den po vyhlášení ve sbírce listin.

„Česká pošta je v celém celním procesu oním pomyslným pošťákem. Na účinnost legislativy nemá vliv a řídí se platnými zákony České republiky. Česká pošta dostane zásilky do přepravy a doručí je konečným příjemcům. V momentě, kdy bude mít za povinnost vyměřit DPH i na zásilky pod 22 eur, je připravena tuto činnost vykonávat a DPH konečnému příjemci zásilky vyměřit,” uvedl Vitík.

Jakmile bude zákonem stanoveno jasné datum, od kdy bude povinnost DPH platit i za zásilky malé hodnoty, je Česká pošta podle mluvčího připravena s klienty řešit výběr daně.

Pošta k 1. červenci zapracovala změny procesů na Mezinárodní poště, která má nové sídlo, když se ze Smíchova přestěhovala do Štěrbohol a zvýšila počet celních deklarantů. Ti budou pracovat v novém systému předávání informací o adresátovi. „Časové prodlevy v přijímané legislativě na pozici České pošty nic nemění a v momentě začátku výběru DPH bude připravena stejně, jako byla připravena na datum 1. července,” dodal mluvčí.

Do EU ročně dorazí z čínských e-shopů přes 150 milionů malých zásilek osvobozených od DPH. Podle údajů České pošty počet takových drobných zásilek v ČR stoupá. V roce 2019 jich bylo 28 milionů, o rok dříve 25 milionů.

Opatření EU má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur (182 miliard korun) a zároveň narovnat podnikatelské prostředí, protože tuzemské firmy i firmy z EU musejí odvádět DPH, pokud jí podléhají. Norma reaguje na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme