Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Česko kupí dluhy příliš rychle. Je to problém

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí
ČTK
Petr Dufek

Veřejný dluh dál rychle narůstá. Utěšovat se, že to zatím není zásadní problém, může být krátkozraké, míní hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

Vládní dluh dosáhl ČR dosáhl na konci prvního čtvrtletí 44,5 procenta HDP. Vyšší dluh měla ČR v poměru k HDP pouze v době, kdy procházela vleklou recesí na začátku roku 2013.

Za poslední rok se v relativním vyjádření zvýšil o 1,7procentního bodu, v korunovém vyjádření se zvýšil o 415 milard na rekordních téměř 3,1 bilionů korun. Jde o druhý nejvyšší nárůst zadlužení v rámci EU. Před námi bylo jen Lucembursko.

Zadlužení Evropské unie pokleslo, naopak v Česku rostly dluhy druhým nejrychlejším tempem

Zadlužení Evropské unie se v prvním čtvrtletí snížilo na 83,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 87,4 procenta ve srovnatelném období loni. Uvedl to unijní statistický úřad Eurostat. Zadlužení Česka se naopak dál zvyšuje, v prvním čtvrtletí dosáhlo 44,5 procenta HDP, což ale zemi stále řadí k těm méně zadluženým v Evropské unii. Nárůst o 1,7 procentního bodu proti loňsku je nicméně v unii druhý nejvyšší a státní dluh je na rekordu.

Přečíst článek

Soustavný nárůst dluhu posunuje ČR i v žebříčku míry zadlužení. Ještě těsně před covidem byla ČR čtvrtou nejméně zadluženou zemí, nicméně nyní je už devátou. Za toto období se její dluh zvýšil o téměř 1,4 bilionu korun a vzhledem k jejím rozpočtovým záměrům je jasné, že v tomto trendu bude pokračovat i v následujících letech.

Nebezpečná útěcha

Většinu veřejného dluhu mimochodem tvoří státní dluh, který vzniká z titulu deficitního hospodaření státního rozpočtu, zatímco obce hospodaří o poznání lépe.

S deficitem veřejných rozpočtů přitom ČR hospodaří vlastně už od poloviny roku 2019. Nejvíce na dluh spoléhala v době první vlny covidu, nicméně ani současných -4,2 procenta HDP nelze považovat za uspokojivá. Útěchou nemůže být ani to, že aktuální deficit je „až“ pátým v pořadí, neboť hůře než my hospodaří Maďarsko (-11,1 %), Rumunsko, Francie a Belgie. Posun směrem ke zlepšení hospodaření státu ale zatím vidět příliš není.

Můžeme si stále říkat, že dluh ČR patří mezi nejnižší, nebo že je třeba ani ne poloviční ve srovnání s eurozónou, avšak trend posledních let ukazuje, jak snadno a rychle se může dluh nabalovat. Nakonec nejde ani tak o pořadí v žebříčku, ale především o ochotu věřitelů takové zadlužení financovat.

Většina Čechů se obává dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci

Většina Čechů se obává dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci, ukázal průzkum

Dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci se obává 72 procent Čechů. Naopak 23 procent lidí se domnívá, že jejich situaci rozpočtový deficit neovlivní. Zbylých pět procent to neumí posoudit. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas, kterého se na konci června zúčastnilo více než 1000 Čechů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Česko se stále více zadlužuje. Loni dopadlo nejhůře od krizového roku 2013

Přečíst článek
Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme