Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi mají osmý nejsilnější pas. Mohou do 186 zemí

Cestovní pas, ilustrační foto
Pixabay
Stanislav Šulc

Oproti předchozímu vydání žebříčku mohou čeští turisté do více zemí. Při zohlednění protipandemických omezení mají Japonci pas stejný jako Kazaši. 

Reklama

Navzdory koronavirové pandemii se cestování pro české turisty mírně zlepšilo. Podle aktuálního vydání žebříčku nejužitečnějších cestovních dokladů, který sestavuje britská poradenská firma Henley & Partners, mohou Češi téměř bez problémů vyrazit do 186 zemí. Spolu s Maltou, Řeckem a Norskem tak Česká republika obsadila osmou příčku. A tuzemský cestovní doklad tak je výhodnější než třeba australský, kanadský nebo kterýkoli ze zemí takzvané Visegrádské čtyřky. Oproti minulému vydání žebříčku si pak Češi polepšili o dvě země, příčka ale zůstává stejná. 

Prakticky počet zemí u jednotlivých cestovních dokladů představuje teritoria, do kterých se držitelé daného pasu dostanou buď zcela bez vísa, nebo získají vízum přímo při vstupu do země. 

Žebříčku dlouhodobě vévodí vyspělé asijské státy. Na prvním místě se již čtyři roky drží Japonsko (193 zemí), stíhané Singapurem (192 zemí). Třetí je Korea (191 zemí) spolu s Německem. „Pokud se však vezmou v potaz současná pandemická omezení, ve skutečnosti se cestovatelé bez problémů dostanou do mnohem méně zemí,“ upozorňuje šéf Henley & Partners Christian Kaelin. „A například takový britský pas po zohlednění pandemických omezení je stejně dobrý jako třeba pas Rwandy. A oficiálně nejlepší pas, tedy ten japonský, má při zohlednění covidu sílu pasu kazašského,“ dodává Kaelin. 

Na opačném konci žebříčku pak najdeme země dlouhodobě stíhané válečnými konflikty. Vůbec nejníž je Afghánistán (držitelé jeho pasu mohou jen do 26 zemí), o příčku výše Irák (28) a Sýrie (29 zemí). 

Zdroj: Henley&Partners

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Karibské pasy jako volný vstup do EU či USA využívají desítky tisíc Rusů i Číňanů. Nyní pořádně zdraží

Karibské pasy jako volný vstup do EU či USA využívají desítky tisíc Rusů i Číňanů. Nyní pořádně zdraží

Přečíst článek
Česko je v žebříčku nejlepších pasů šesté na světě

Nejlepší pasy mají obyvatelé Lucemburska. Stěžovat si nemohou ani Češi, jsou v první desítce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme