Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny starších bytů začaly růst po celé republice, vyjma Ústí nad Labem

Sídliště Mojžíř v Ústí nad Labem
profimedia.cz
 ČTK

Ceny starších bytů v ČR ve třetím kvartálu letošního roku mezičtvrtletně vzrostly o nižší jednotky procent. Výjimkou bylo Ústí nad Labem a Olomouc, kde ceny za uplynulé tři měsíce klesly. V hlavním městě se pohybuje cena za metr čtvereční aktuálně kolem 119 850 korun, zatímco na jaře to bylo o dva tisíce korun za metr čtvereční méně. Meziročně jsou ale starší byty ve všech krajských městech o vyšší jednotky procent levnější. Vyplývá to z analýzy realitní společnosti FérMakléři.cz.

Reklama

"Zdá se, že realitní trh má to nejhorší za sebou a pozitivní očekávání se již začínají promítat do cenového vývoje. Jakmile se konečně rozhýbe i hypoteční trh, což se očekává už v prvních měsících nového roku, na vlastní bydlení znovu dosáhne i ta část domácností, kterým ve financování bránila výše úrokových sazeb,“ řekl jednatel společnosti FérMakléři.cz Lumír Kunz.

V Praze se loni touto dobou cena bytu o rozloze 80 metrů čtverečních pohybovala kolem deseti milionů korun. Aktuálně je o čtyři procenta níže, a to kolem 9,6 milionu korun. Levněji šlo tento byt koupit v jarních měsících a na začátku léta, kdy se ceny pohybovaly pod 9,5 milionu korun. V dalších městech lze sledovat větší meziroční procentuální pokles, kdy byty ve srovnání s loňskem zlevnily mezi pěti procenty v Ostravě po 18 procent v Ústí nad Labem.

Cenové rozdíly u bytů ve městech, ve kterých cena mezičtvrtletně vzrostla, jsou podle Kunze spíše symbolické. V Olomouci pak bylo možné koupit starší byty v létě o jedno procento levněji než na jaře. Cena za metr čtvereční se v tomto městě snížila ze 70 156 korun na 69 517 korun. "Vývoj cen v Olomouci se proto dá interpretovat i jako stagnující, což stejně tak platí i o jednoprocentních růstech v Brně, Hradci Králové a Českých Budějovicích," řekl Kunz "Jediné město, kde se opravdu ještě zlevňovalo mezi měsíci druhého a třetího kvartálu, bylo Ústí nad Labem,“ dodal.

V Ústí nad Labem lze koupit byt o rozloze 80 metrů čtverečních za 2,6 milionu korun, což je cena, která podle Kunze byla například Brně naposledy před deseti lety.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme