Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitcoin odolal embargu Pekingu. Přes víkend smazal většinu ztrát z minulého týdne

Bitcoin, ilustrační foto
Jernej Furman / Creative Commons / CC BY 2.0

Trh s kryptoměnami se vzpamatoval z propadu, který minulý týden způsobila čínská centrální banka. Její rozhodnutí totiž uvrhlo tamní kryptospekulanty do ilegality.

Reklama

Čínská centrální banka v pátek označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné, což poslalo dvě největší kryptoměny, bitcoin a ethereum, prudce dolů. Přes víkend už nicméně smazaly většinu ztrát. Kryptoměny tak podle jejich příznivců ukázaly svoji odolnost. 

V pondělí dopoeldene se bitcoin podle specializovaného webu CoinDesk pohyboval kolem 43 941 dolarů, což za uplynulých 24 hodin představuje růst zhruba o 5,7 procenta. Pohyboval se tedy poblíž úrovně před pátečním oznámením čínské centrální banky. Ethereum se ve stejnou dobu obchodovalo za 3120 dolarů, za posledních 24 hodin si připisovalo 12 procent.

„Během víkendu bitcoin prokázal jistou odolnost a nyní smazal většinu ztrát,” konstatoval analytik Jeffrey Halley ze společnosti Oanda. „Je docela dobře možné, že dříve oznámené zásahy Číny, už byly v cenách zohledněny,” dodal.

Bitcoin, ilustrační foto

Tereza Zavadilová: Bitcoinem se nikdo nezachrání

Část portfoliomanažerů a finančních poradců přistupuje k bitcoinu a dalším velkým kryptoměnám jako k alternativě tradičních investic a doporučuje je (malým dílem) jako část diverzifikovaného portfolia. V posledních měsících je ale celkem dobře vidět, že krypto tuto funkci ztrácí a celý trh se začíná chovat podobně jako akciový, jen s větší volatilitou. Budoucím zlatem, které do úspor přináší stabilitu a protipohyb k výkyvům akcií, se tedy evidentně nestane. 

Přečíst článek

Čínské kryptoburzy krvácí

Nedaří se nicméně kryptoburzám a kryptoměnám navázaným na čínské prostředí, upozorňuje agentura Bloomberg. Akcie kryptoburzy Huobi, které jsou kótované na burze v Hongkongu, dnes odepsaly 21,5 procenta. Stejnojmenná kryptoměna za uplynulých 24 hodin podle údajů serveru CoinGecko klesla o zhruba deset procent.

Čínská centrální banka v pátek také uvedla, že kryptotransakce musí být zakázané. Za nezákonné rovněž považuje poskytování služeb zahraničních kryptoměnových burz v Číně. Banka ve své zprávě kritizuje negativní vlivy kryptoměn na finanční systém a jejich využívání při praní špinavých peněz a další kriminalitě. Peking již v květnu oznámil, že v rámci svého boje proti finančním rizikům a spekulantům zasáhne proti těžbě bitcoinů a obchodování s nimi.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační obrázek

Stanislav Šulc: Tajnosti s kryptem brzy skončí. Přijde daň z bitcoinu?

Všichni se báli, že s koncem fyzických peněz přijde konec svobody. Velký bratr se ale zatím nekoná, ukazuje zkušenost s kryptoměnami. Anonymní kryptopeněženky nicméně nejspíš již brzy dostanou zákaz v Evropě a také v Americe.

Přečíst článek

>>>>>>Zajímáte se o kryptoměny? Čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme