Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Benzin i nafta jsou kvůli válce nejdražší v historii. A bude hůř

Pohonné hmoty, ilustrační foto
Unipetrol
 ČTK

Průměrná cena pohonných hmot se v Česku vyšplhala k hranici 40 korun za litr. Nejdražší je tradičně v Praze, kde tuto hranici již překonala, naopak nejlevněji lze tankovat na Českobudějovicku. Před rokem stál benzin o 10 korun méně, nafta skoro o 11.

Reklama

Pohonné hmoty v Česku jsou po ruské invazi na Ukrajinu nejdražší v historii. Cena benzinu Natural 95 se v uplynulém týdnu zvýšila o 1,93 koruny na průměrných 39,36 koruny za litr. Nafta stála ve středu v průměru 38,73 Kč/l, což bylo o 2,34 koruny víc než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Důvodem dramatického nárůstu cen pohonných hmot v ČR je podle analytiků zdražování ropy na světových trzích a oslabení koruny v důsledku propuknutí války na Ukrajině. Nová maxima překonala dosavadní rekordy ze září 2012, kdy se cena Naturalu 95 vyšplhala nad 38,50 Kč/l a nafty nad 37 Kč/l.

Zražování probíhá denně

Čerpací stanice prudce zvyšují ceny i ve srovnání jednotlivých dnů v uplynulém týdnu. Natural 95 v sobotu a ve středu za jediný den zdražil v průměru o víc než 40 haléřů. Průměrná cena nafty v sobotu vyskočila o víc než 60 haléřů, ve středu o víc než padesátník.

Před rokem byl Natural 95 o deset korun na litru levnější než nyní. Za naftu tehdy motoristé platili o 10,68 Kč na litru méně.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 38,82 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 38,24 Kč. Naopak nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 39,97 Kč a nafty 39,42 Kč.

Benzínová pumpa, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Litr benzínu za 50 korun? Není to vyloučené

Průměrná cena pohonných hmot u českých čerpacích stanic je nejvyšší v historii. Vyplývá to z dat společnosti CCS. A bude hůř. Mnohem hůř.

Přečíst článek

dvousetkoruna

Koruna se propadá k úrovni 26 korun za euro. Česku i eurozóně hrozí inflační spirála

Stín současného ruského útoku na Ukrajinu silně dopadá také na českou korunu. Její kurs vůči euru se dnes dostal na dohled úrovně 26 korun za euro, což je podle dat Bloombergu absolutně nejslabší hodnota od dubna 2021.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty klesly na úroveň před invazí Ruska na Ukrajinu. A v příštím týdnu dále zlevní

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty klesly na předválečnou úroveň. A příští týden ještě zlevní

Přečíst článek

Levnější benzín je tichem před bouří. Ropa zdraží ještě nad válečné ceny, varuje expert

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ruské hrozby přestávají ovlivňovat cenu českého benzinu. Rostou hrozby čínské

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme