Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Neboj se, v těchto horách nezemřeme, říkal Kellner po pádu vrtulníku. Do smrti mu zbývaly dvě hodiny

Pietní místo s kondolenční knihou pro rodinu Petra Kellnera v sídle společnosti PPF v pražských Dejvicích na snímku z 30. března 2021
ČTK
 ČTK

Český miliardář Petr Kellner byl po havárii vrtulníku na Aljašce v březnu roku 2021 nejméně dvě hodiny živý a snažil se uklidnit dalšího přeživšího, Čecha Davida Horvátha. Podle aljašského listu Anchorage Daily News to řekla advokátka Horvátha, který jako jediný nakonec nehodu přežil, Tracey Knutsonová. Kellnerova rodina požádala soud o prošetření nehody a možného zpoždění v záchranných pracích.

Reklama

Knutsonová uvedla, že jí Horváth, kterého se jako jediného podařilo zachránit, řekl, že Kellner byl naživu alespoň další dvě hodiny po pádu vrtulníku a hledal venku satelitní telefon. Horvátha se snažil Kellner uklidnit. „Mluvili spolu česky a navzájem si říkali: ´Neboj se, nezemřeme v těchto horách. Musí pro nás přijet do hodiny,“ uvedla Knutsonová. Po pádu vrtulníku byl na živu podle Horvátha i horský vůdce Gregory Harms, který zemřel zhruba po hodině od havárie.

Na konci března vdova po podnikateli Renáta Kellnerová a jeho děti podaly žalobu kvůli zabití z nedbalosti na provozovatele vrtulníku Soloy Helicopters a další dvě firmy, které zajišťovaly expedici, během které Kellner zemřel. Podle textu žaloby se po pádu vrtulníku neaktivovalo zařízení, které mělo o nehodě a poloze helikoptéry okamžitě informovat. Kvůli tomu vznikla prodleva v zahájení pátrací a záchranné akce.

Pietní místo s kondolenční knihou pro rodinu Petra Kellnera v sídle společnosti PPF v pražských Dejvicích na snímku z 30. března 2021

Kellnerová dva roky po smrti manžela žádá aljašský soud o prošetření nehody

Podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou požádala soud na Aljašce o prošetření nehody, při níž v roce 2021 tragicky zahynul její manžel, miliardář Petr Kellner, a další čtyři lidé. V prohlášení o tom informovala investiční skupina PPF, která tak potvrdila informace aljašského zpravodajského webu craigmedred.news.

Přečíst článek

Podle žaloby Kellner mohl pád přežít, pokud by zařízení fungovalo v pořádku a záchranná akce by začala včas. „Kellner byl těžce zraněn, ale přežil počáteční náraz a byl živý a při smyslech po nehodě,“ tvrdí žaloba, která blíže neupřesňuje povahu zranění.

Podle aljašského listu se očekává, že úřady zveřejní oficiální zprávu z vyšetřování během léta.

Kromě Kellnera přišli při havárii z 27. března o život také český trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dva horští vůdci: Gregory Harms a Sean McManamy. Nehodu přežil jen Horváth, jehož z vraku dostali záchranáři až asi šest hodin po nehodě, v oblasti přitom panovaly teploty hluboko pod nulou. Horváth loni zažaloval firmu Soloy Helicopters, která vrtulník provozovala. Rovněž tvrdí, že společnost reagovala na havárii příliš pozdě. Podle jeho advokátky tak firma zapříčinila smrt dalších dvou lidí. Společnost žaloby nekomentovala.

Petr Kellner

Kellner pád vrtulníku přežil. Pomoc ale nedorazila včas, uvádí žaloba

Český miliardář Petr Kellner zřejmě přežil loňskou havárii vrtulníku v horách na Aljašce, zemřel však při čekání na přílet záchranářů, který trval příliš dlouho kvůli selháním firmy, která stroj provozovala, stojí podle listu Anchorage Daily News v nové žalobě podané jediným přeživším nehody, Čechem Davidem Horváthem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme