Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přípravy na velkou schůzku. Orbán by se měl „v blízké budoucnosti“ potkat se Zelenským

Viktor Orbán
Profimedia
 ČTK

Kyjev a Budapešť pracují na organizaci schůzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, uvedl šéf kanceláře ukrajinské hlavy státu Andrij Jermak. Šlo by o první bilaterální schůzku obou lídrů od začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru.

Reklama

Jermak uvedl, že o této věci hovořil s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem. „Pracujeme na organizaci setkání obou vedoucích představitelů v blízké budoucnosti,“ napsal Jermak na sociální síti X. Sdělil také, že tak činí v návaznosti na rozhovor mezi Zelenským a Orbánem.

Orbán minulý týden uvedl, že přijal Zelenského návrh na schůzku během jejich krátkého setkání na inauguraci argentinského prezidenta Javiera Mileie 10. prosince. Maďarský premiér současně upozornil, že nejprve je nutné stanovit, o čem se bude jednat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Putin letos nic nezískal, Evropa nesmí upadnout do nerozhodnosti

Je velmi důležité, aby Evropa neupadla zpět do své nerozhodnosti, řekl unijním lídrům na summitu v Bruselu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu prostřednictvím videokonference. Prezidenti a premiéři EU si podle něj uvědomují, že není čas na polovičatá opatření nebo váhání. Evropa vždy dělala silná rozhodnutí a následně je i prováděla, uvedl ukrajinský prezident s tím, že je vděčný za takovou sílu v Evropě.

Přečíst článek

Šlo by o první schůzku tohoto druhu od začátku ruské invaze v únoru loňského roku, připomněla agentura AP. Oba lídři se v uplynulých bezmála dvou letech setkávali pouze na mezinárodních fórech.

Vztahy mezi Zelenským a Orbánem jsou napjaté, protože Maďarsko opakovaně blokuje snahy Evropské unie o poskytnutí finanční pomoci Ukrajině a odmítá také jakékoliv dodávky zbraní Ruskem napadenému sousedovi. Orbán se rovněž staví proti tomu, aby Ukrajina získala členství v Evropské unii a NATO. Je také jedním z mála lídrů zemí EU, kteří v době, kdy Ukrajina bojuje proti ruské agresi, nepřijeli na oficiální návštěvu do Kyjeva.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme