Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Patetické, nekonkrétní, vzletné!“ i tak reagovali europoslanci na vystoupení Leyenové

Ursula von der Leyenová, šéfka EK
ČTK
Katarína Krajčovičová

Reakce na výroční projev šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové před europoslanci se nesl nejen v pozitivním duchu a oceňování uskutečněných kroků. Výčitky a připomínky přicházely z řad europoslanců několika frakcí. Některým v proslovu chyběl sociální rozměr a konkrétní opatření, jak se mají občané chovat v nadcházejícím období.

Reklama

Jedna z nejohnivějších reakcí na vystoupení byla z úst francouzské europoslankyně Manon Aubryové, která zastupuje levici evropského parlamentu. „My jsme už dříve navrhovali zdanění nesmírných zisků korporátů. Neposlouchali jste nás. Upnuli jste se na liberály a teď to tak vypadá. Řekněte mi, jak mají občané EU zaplatit všechny ty vysoké účty, které se na ně valí?“ apelovala Aubryová. Leyenová jí v nadsázce odpověděla, aby občané faktury poslali do Moskvy, což Aubryová označila za výsměch.

Ke kritice se přidal i katalánský europoslanec Carles Puigdemont, který Leyenové vyčetl, že se v projevu víc nezabývala vnitřními problémy Evropy. Mimo jiné připomněl špionážní kauzu Pegasus, kvůli níž někteří europoslanci požadují, aby Evropská unie více dohlížela na zákonné využití odposlechů v jednotlivých členských státech.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Šéfka EK: Na současnou krizi náplast nestačí, žádá si hlubokou reformu. Vodík je cesta

Aktuální trh s elektřinou, kde se cena určuje podle nejdražšího způsobu výroby potřebného k uspokojení poptávky, není spravedlivý ke spotřebitelům. Před europoslanci to řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Slíbila „hlubokou a komplexní reformu“.

Přečíst článek

K projevu zaujali stanovisko i čeští europoslanci. Podle Tomáše Zdechovského byl projev ovlivněn přítomností Oleny Zelenské, první dámy Ukrajiny. Pozornost Leyenové tak logicky byla upřena tímto směrem.

Další z českých europoslanců Jan Zahradil se vyjádřil, že sice není fanouškem projevů šéfky Komise, právě pro zmiňovanou patetičnost, ale její poslední projev označil za zatím nejkonstruktivnější, jaký dosud od Leyenové slyšel.

Europoslankyně Michaela Šojdrová zase postrádala návrhy konkrétních řešení energetické krize. „Od předsedkyně Komise jsem očekávála, že bude mnohem konkrétnější v řešení energetické krize a podá ruku i malým a středním podnikům. A to nejen tím, že Komise navrhne nový legislativní balíček, ale naopak tím, že přestane neustále plodit novou legislativu, která s sebou nese další byrokratické překážky,“ dodala Šojdrová.

Sanna Marinová, finská premiérka v EP

Finská premiérka europoslancům: Tato krize není naše první ani poslední. Musíme si pomáhat

V projevu před poslanci Evropského parlamentu finská premiérka Sanna Marinová reagovala na přetrvávající válku mezi Ukrajinou a Ruskem, jejíž důsledek prožívá Evropa v energetické krizi a narůstající inflaci. Řešení je podle ní v náhradě fosilních paliv za udržitelné zdroje energie a snížení tak energetické závislosti na Rusku. Marinová zároveň vyjádřila lítost nad důvěrou, kterou Evropa vůči Putinovi v minulosti zachovávala.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme