Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejbohatší Američanka je někdejší teenage máma z farmy

Diane Marie Hendricks je americká miliardářská podnikatelka
poskytnuto Hendricks Commercial Properties
 nst
nst

Diane Hendricksová má majetek v hodnotě 11,6 miliardy dolarů. Je na první pozici v žebříčku Američanek - selfmademanek.

Reklama

Diane Hendricksová se nenarodila, jak se říká, se stříbrnou lžičkou v puse. Podle CNBC prožila dětství plné práce na mléčné farmě ve Wisconsinu. Právě pracovitost jí pak pomohla uspět i ve světě velkých peněz. 

Hendricksová je zakladatelkou a šéfkou firmy ABC Supply, která je největším dodavatelem materiálů a služeb pro stavební firmy v USA. Cesta k úspěchu nebyla jednoduchá, podnikatelka otěhotněla se svým středoškolským partnerem už v sedmnácti a po pár letech se vztah rozpadl. Začala pracovat na různých kancelářských místech a udělala si také licenci na realitní makléřku. „Mateřství přišlo brzy a donutilo mě rychle dospět. Neodradilo mě ale od snahy dosáhnout svých snů. Spíš naopak, začala jsem se více soustředit na to, čeho chci docílit,” uvedla pro CNBC Hendricksová.

Kostýmek a do města

A sny byly tehdy celkem jednoduché. Chtěla práci, ve které  bude denně chodit v kostýmku a přestěhovat se do města. Tedy pravý opak pracovních montérek a farmy. Ve městě potkala manžela, původně pokrývače Kena Hendrickse. Ambiciozní duo založilo ABC Supply v Beloitu v roce 1982. Už o dvanáct let později měly jejich stavebniny sto poboček a o čtyři roky později udělaly obrat miliardu dolarů. V roce 2007 Hendricks zemřel a od té doby vede Diane celou firmu sama. 

Sergej Brin a Nicole Shanahanová jsou dalším miliardářským párem, který se v posledních letech rozvádí.

Gatesovi, Bezosovi... a znovu Sergej Brin. Další miliardářský rozvod a boj o majetek

Spoluzakladatel Googlu a aktuálně šestý nejbohatší obyvatel planety Sergej Brin před sedmi lety plnil stránky novin a homepage serverů kvůli svému rozvodu s Annou Wojcickou. Ale asi mu není souzeno – po třech letech dalšího manželství s Nicole Shanahanovou požádal o rozvod a celý proces dělení miliardového majetku absolvuje podruhé, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

ABC Supply v posledních pěti letech převzala 18 konkurenčních firem, stále více tedy dominuje trhu. Podle Forbesu je 23. největší americkou privátní firmou (tedy neobchodovanou na burze). Hendricksová dosud firmu řídí z wisconsinského Beloitu, což je americké maloměsto s 37 tisíci obyvatel.

Krom podnikání Diane s oblibou kupuje staré domy a přestavuje je na nové. Otevřela také rekvalifikační a kariérní centrum pro mladé, kde je učí technickým dovednostem a jak sama říká, hodnotě práce. Její kariéru ovšem neminuly ani kontroverze - byla několikrát kritizována, že neodvádí skoro nic na daních. 

 

Elon Musk

Pět set nejbohatších na světě letos ztratilo přes bilion dolarů, nejvíce Musk a zakladatel Binance

Pět set nejbohatších lidí na světě podle indexu miliardářů agentury Bloomberg letos ztratilo dohromady 1,4 bilionu dolarů (asi 33,1 bilionu korun), včetně 206 miliard dolarů jen toto pondělí. Mezi pěti nejvíce postiženými nechybí již tradiční lídr žebříčku Elon Musk, Jeff Bezos či Mark Zuckerberg. Letošní vývoj je tak zcela opačný než loni, kdy jmění pětistovky nejmovitějších na světě stouplo úhrnem o bilion dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jaroslav Havel

Dalibor Martínek: Kdo se postará o majetek vdov po českých boháčích? Hlásí se Havel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme