Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Green Deal bude mít na starosti Slovák Šefčovič. Radikál Timmermans končí

Frans Timmermans opouští Evropskou komisi
Profimedia
 ČTK

Evropský komisař pro klima Frans Timmermans dnes podal demisi, neboť hodlá kandidovat v listopadových předčasných parlamentních volbách v Nizozemsku, uvedla v prohlášení Evropská komise. Klimatickou agendu Timmermanse, který byl zároveň výkonným místopředsedou unijní exekutivy, převezme místopředseda Maroš Šefčovič ze Slovenska.

Reklama

„Výkonný místopředseda Frans Timmermans dnes v návaznosti na své rozhodnutí kandidovat v nadcházející kampani k parlamentním volbám v Nizozemsku podal rezignaci na funkci člena Evropské komise," uvádí se v prohlášení. Podle něj šéfka EK Ursula von der Leyenová svěřila funkci výkonného místopředsedy Šefčovičovi, který zároveň po Timmermansovi dočasně převezme funkci komisaře pro klima.

Timmermans byl jediným uchazečem o místo v čele kandidátky nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice. Ve spíše formálním hlasování členů stran volební koalice získal 91,8 procenta hlasů. Se spolustraníky se Timmermans setká dnes večer, napsal server nizozemské veřejnoprávní televize NOS.

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Je to oficiální. Výrobce čipů Arm jde na burzu, doufá v ocenění až 70 miliard dolarů

Britský vývojář čipů Arm, který spadá pod japonskou firmu Softbank a jehož technologie se nacházejí prakticky ve všech chytrých telefonech, oficiálně požádal o vstup na burzu ve Spojených státech. Firma k tomu v pondělí zveřejnila burzovní prospekt. Bližší informace o objemu a ceně akcií, které se budou obchodovat na trhu Nasdaq, ale podnik neuvedl. Očekává se, že to bude letos největší primární veřejná nabídka akcií (IPO).

Přečíst článek

V červenci Timmermans oznámil, že chce být příštím nizozemským premiérem, a uvedl, že se bude ucházet o post lídra levicové koalice. Zelená levice a PvdA se rozhodly spojit síly v předčasných volbách, které jsou naplánované na 22. listopadu, a to ve snaze zastavit pokles podpory levicových stran. Nyní jsou obě strany v opozici.

V červenci v Nizozemsku padla vláda, když se koaliční strany nedohodly na změnách v azylovém a migračním systému. Odcházející premiér Mark Rutte následně ohlásil, že po volbách skončí v politice.

Dvaašedesátiletý Timmermans, který měl v unijní exekutivě na starosti takzvaný Green Deal (unijní Zelenou dohodu) o přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií, o svém rozhodnutí už v červenci informoval von der Leyenovou.

Uspořit nejvýše 1000 korun měsíčně dokáže v ČR 27 procent lidí

Češi příliš nespoří ani neinvestují, 27 procent z nich si měsíčně odloží nejvýše tisícovku, ukázal průzkum

Uspořit maximálně 1000 korun měsíčně dokáže v Česku 27 procent lidí a do 10 tisíc korun měsíčně je jich schopných šetřit 18 procent, ukázal průzkum EY Consumer Banking Survey 2023 mezi 1504 respondenty. Nejvyšší podíl v Česku a na Slovenku, 35 procent, podle průzkumu zaujímá skupina lidí, která uspoří či investuje 1000 až 5000 korun měsíčně.

Přečíst článek

Timmermans, který hovoří kromě rodné nizozemštiny také anglicky, německy, francouzsky, italsky a rusky, je považován za zkušeného vyjednavače díky své roli během mezinárodních jednání o klimatu. Jeho odchod z unijní politiky v Bruselu způsobuje určité obavy, uvedl Reuters.

Průzkum IPSOS z konce července naznačil, že koalice PvdA a Zelené levice by mohla získat 27 křesel, což je pouze o dvě méně než vedoucí konzervativní strana VVD odcházejícího premiéra Rutteho.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme