Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zbývaly minuty do zážehu. První posádková mise Starlineru opět neodstartovala

Zbývaly minuty do zážehu. První posádková mise Starlineru opět neodstartovala
Profimedia
 ČTK

Start prvního testovacího letu kosmické lodi Starliner společnosti Boeing s posádkou byl dnes na poslední chvíli odložen, uvedl americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v živém vysílání. Odpočet se zastavil jen tři minuty a 50 vteřin před zažehnutím motorů nosné rakety Atlas V, která měla plavidlo s dvěma astronauty dostat do vesmíru a k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Reklama

Zatím není jasné, co další z řady odkladů způsobilo. Odpočet byl automaticky zastaven kontrolním systémem, který má na starosti poslední minuty před startem. Předchozí pokus na začátku května byl zrušen hodiny před startem kvůli vadnému ventilu na horním stupni nosné rakety.

Start je nyní odložen o nejméně 24 hodin, další příležitost pro cestu k ISS se naskytne v neděli.

Testovací let s posádkou se měl uskutečnit už před několika lety, bránila tomu ale řada potíží - včetně úniku helia z pohonného systému při pokusu o start 6. května. Více než dva týdny trvající kontroly a testy ukázaly, že únik pro astronauty nepředstavuje větší riziko.

Reklama

Na palubě Starlineru byli dnes připraveni veteráni NASA a bývalí zkušební piloti amerického námořnictva - velitel Barry "Butch" Wilmore a pilotka Sunita Williamsová. Osmapadesátiletá Williamsová má podle agentury Reuters zkušenostmi s řízením více než 30 různých typů letadel a od svého prvního letu v roce 2007 strávila 322 dní ve vesmíru. Jedenašedesátiletý Wilmore byl na orbitě 178 dní, poprvé se do vesmíru vydal v roce 2009.

Boeing, který se v sektoru letecké dopravy potýká s četnými krizemi, se pokouší se Starlinerem konkurovat společnosti SpaceX a jejímu modulu Crew Dragon. Ten je od roku 2020 jediným prostředkem, jak lze dostat astronauty NASA z území Spojených států na oběžnou dráhu.

Yemi A.D. nakonec do vesmíru nepoletí. Mise dearMoon končí

Yemi k Měsíci nakonec nepoletí. Soukromá mise dearMoon končí

Japonský miliardář Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, která měla být první soukromě financovanou okružní cestou kolem Měsíce a v jejíž posádce vybrané z přibližně milionu uchazečů měl být také český choreograf Yemi A.D. Ten o zrušení cesty informoval ve videu na svém instagramovém profilu.

Přečíst článek

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku.

Vesmírná loď Starliner od Boeingu nabírá další zpoždění. Jestli vůbec někdy odstartuje

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku. Zatím ale není jisté, kdy se nakonec kosmické plavidlo, které mělo původně odstartovat už loni, vypraví na svou první cestu. Během telekonference ohledně statusu Starlineru to uvedli představitelé amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a zástupci Boeingu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme