Reklama

Ve věku 88 let zemřel filmový a divadelní herec Josef Somr

Josef Somr v roce 2019
ČTK
 ČTK

Dnes zemřel oblíbený divadelní a filmový herec Josef Somr, bylo mu 88 let. Své poslední dny trávil v sanatoriu Na Pleši. ČTK to řekla jeho manželka Alena Somrová. Somr ve filmech ztvárnil více než 170 postav, jeho zřejmě nejznámější rolí je výpravčí Hubička, lišácký svůdník z oscarových Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela.

Reklama

Somr se narodil 15. dubna 1934 ve Vracově u Kyjova jako prostřední ze tří bratrů ve skromných poměrech. Jako dítě se musel starat i o hospodářství. Ze snu o práci na železnici sešlo, nakonec u něj zvítězilo herectví. V roce 1956 vystudoval brněnskou JAMU a vzápětí nastoupil do divadla v Českém Těšíně.

Herecké začátky Josefa Somra

Postupně prošel také divadelními scénami v Brně a Pardubicích. V roce 1965 se stal členem pražského Činoherního klubu, kde hrál pod režijním vedením Ladislava Smočka (Piknik), Jiřího Menzela (Mandragora) či Jana Kačera (Zločin a trest nebo Revizor).

V roce 1978 využil nabídky, kterou mu z Národního divadla poslal Miroslav Macháček. Na první české scéně ztvárnil například Maršála v Čapkově Bílé nemoci, Kláska v Jiráskově Lucerně nebo Kunze v Krobotově nastudování Roku na vsi bratří Mrštíků.

Za Pana Františka v Hrubínově Romanci pro křídlovku získal v roce 1998 první Thálii, druhou mu o čtyři sezóny později vynesla role ve hře Donalda Coburna Džin, kterou už ale nastudoval ve Viole, kam z Národního divadla přešel. V roce 2014 se stal držitelem ceny Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

Před kamerou debutoval v roce 1964 ve snímku Obžalovaný režisérů Jána Kadára a Elmara Klose. Jeho první velká chvíle přišla o dva roky později, kdy si ho Jiří Menzel vybral do Ostře sledovaných vlaků. Jeho "razítková" scéna vstoupila do filmových dějin.

Nezapomenutelné filmové role

I na filmovém plátně a televizní obrazovce zanechal Somr nesmazatelnou stopu. Zpočátku byl zařazován do škatulek různých sukničkářů a podvodníčků, postupně ale začal ztvárňovat psychologicky komplikovanější typy postav s tragikomickým nábojem. Ke všem rolím ve filmu i na divadle vždy přistupoval s mimořádnou pílí i pokorou, za což se stal uznávanou osobností i mezi svými kolegy.

Diváci si ho pamatují například jako trafikanta Soumara ze seriálu Byl jednou jeden dům, vysloužilého vojenského kuchaře Serváce z pohádky Tři veteráni nebo profesora Ječmena z Kleinovy pětidílné filmové série o básnících. V roce 2012 dostal Českého lva za přínos kinematografii.

Ocenění získal také za účinkování v rozhlase, jeho příjemný hlas byl ke slyšení například v úspěšném cyklu Pohádky tisíce a jedné noci. Několikrát ho využili tvůrci večerníčkových seriálů, například v Bubácích a Hastrmanech.

Úspěšný herec s poněkud zachmuřenou tváří byl podobně jako řada jeho kolegů v soukromí považován za plachého a uzavřeného člověka, zároveň ale uměl dobře bavit celou společnost. K jeho vášním a radostným chvilkám patřilo posezení ve vinném sklípku, zpěv a hra na cimbál, v rodném kraji si častokrát nenechal ujít třeba Jízdu králů. V roce 2005 byl oceněn tehdejším prezidentem Václavem Klausem medailí Za zásluhy.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výstavy zemí a regionů na Pražském Quadriennale

Začíná Pražské Quadriennale. Festival divadla promění ulice města v jedno velké jeviště

Přečíst článek
Kultura dostala v čase pandemie tvrdé rány

Viliam Buchert: Kulturní byznys dostal při pandemii velké rány. Stát ho dusí dál

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme