Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tunelář z Prahy. Apple natočí podcast o Viktoru Koženém

Pirát z Prahy. Apple natočí podcast o Viktoru Koženém
Profimedia
 ČTK

Čeští zločinci se dostávají do hledáčku americké produkce. Netflix chce točit seriál o mafiánovi Radovanu Krejčířovi a Apple nově připravuje podcast o uprchlém králi privatizace Viktoru Koženém.

Reklama

Americká společnost Apple připravuje podcast o Viktoru Koženém, jedné z hlavních tváří kuponové privatizace v porevolučním Československu ze začátku 90. let. Firma o tom informovala na svém webu.

Pirát z Prahy

Kožený byl po rozpadu federace později v České republice odsouzen k deseti letům vězení za podvod v souvislosti s převody majetku akcionářů, už roky se ale skrývá na Bahamách.

Netflix chce natočit dokument o vězněném Radovanovi Krejčířovi (na snímku z roku 2015)

Vězeň Krejčíř zaujal Netflix. Bude o něm točit dokument

Americká streamovací služba Netflix má v úmyslu natočit dokument o českém podnikateli Radovanu Krejčířovi, který nyní pobývá v jihoafrickém vězení. Netflix už kvůli svému záměru oslovil Krejčířovy právní zástupce, informoval portál News 365. Právnička Nastasja Otrebskiová to jako svědkyně potvrdila u soudu ve městě Kempton Park, který se zabývá obviněním, že se Krejčíř v roce 2016 pokusil o útěk z vězení.

Přečíst článek

„Šarmantní mladý Čech slibuje ohromující výnosy. K mání je ropný sektor celé jedné země, a nejlepší investoři v Americe mají zájem. Zní to příliš dobře, aby to byla pravda? Ale ono to tak zatraceně je,“ láká Apple na chystaný podcast s názvem The Pirate of Prague (Pirát z Prahy).

Reklama

Kožený v Československu vstupoval do privatizace státního majetku se svými Harvardskými investičními fondy, které lidem slibovaly „jistotu desetinásobku“ - tedy vyplacení 10 tisíc korun za původně investovaných 1000 korun. Jeho masivní reklamní kampaň pomohla privatizaci rozhýbat, zájem veřejnosti o účast byl totiž do té doby jen vlažný.

„Tohle je příběh soukromých letadel, večeří za 20 tisíc dolarů a kufrů nacpaných penězi. Je to také příběh o pádu komunismu, svobodě pro všechny, která následovala, a také o zrození oligarchů. A je to i příběh o obyčejné lidské chamtivosti... o tom, jak daleko mohou bohatí zajít, aby byli ještě bohatší,“ píše Apple k chystanému podcastu.

Viktor Kožený dokázal přemluvit své superbohaté sousedy z amerického Aspenu i titána z Wall Street, aby investovali obrovské sumy do privatizace ázerbájdžánské státní ropné společnosti. Padlo na něj ale podezření z korupce a v roce 2005 byl na základě amerického zatykače zadržen na Bahamách, kde už v té době žil. Zadržením pro něj začal několikaletý boj proti vydání do USA. Právní bitvu sice vyhrál, z obav ze zadržení ale zůstává žít na Bahamách.

Soud zamítl žádost Radovana Krejčíře o nový proces v Česku

Krejčíř má smůlu. Soud zamítl jeho žádost o nový proces v Česku

Pražský městský soud zamítl žádost odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře, který usiloval o nové soudní řízení provedené v jeho přítomnosti, informovala o tom Česká televize.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Podnikatel Jan Čermák získal od Soukupa celou TV Barrandov

Firmy kupuji hlavně kvůli pozemkům a budovám, říká majitel TV Barrandov Čermák

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme