Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha je nejlepším místem pro život, ukázal průzkum krajů. Loni byla na chvostu

Kdo obsadí Pražský hrad na dalších pět let jako prezident, rozhodnou čeští voliči na jaře roku 2023.
Pixabay
 ČTK

Nejlepším místem pro život je letos hlavní město. Na druhém místě se umístil Jihočeský kraj, na třetím Karlovarský a na posledním Moravskoslezský kraj. Ukázaly to výsledky dvanáctého ročníku srovnávacího výzkumu Místo pro život, který zajišťuje společnost Communa. Ta vítězným krajům v Praze udělila ocenění. Průzkum hodnotil sociální a enviromentální parametry a spokojenost obyvatel.

Reklama

Výzkum provedla analytická agentura Datank, která vycházela z dat veřejných institucí a provedla také průzkum spokojenosti s 3500 respondenty. Předmětem hodnocení byly oblasti ekologie a životního prostředí, péče o děti a vzdělávání, rozvoje infrastruktury, zdravotnictví a sociálních služeb, práce, bezpečnosti, občanské společnosti a tolerance, volnočasových aktivit a turismu.

„Vítězem se stalo hlavní město Praha, které má nejvyšší průměrné mzdy, nejnižší nezaměstnanost, nejvyšší počet vysokých škol, ale také lékařů a zubařů a rovněž například nejvyšší průměrnou naději na dožití u mužů,“ uvedl David Pavlát ze společnost Communa.

Druhý Jihočeský kraj podle něj uspěl díky nízké nehodovosti, množství recyklovaného odpadu v přepočtu na obyvatele nebo podílu dokončených bytů. Kraj se také umístil první v průzkumu spokojenosti mezi obyvateli. Třetí Karlovarský kraj v hodnocení zabodoval nejvyšším podílem plochy přírodních biotopů, nejnižší produkcí komunálního odpadu, nejnižším rozdílem ve výši platů u mužů a žen nebo nejnižším podílem dětí nepřijatých do mateřských škol. V průzkumu spokojenosti byl druhý.

Praha

Cestovní ruch nejvíce utrpěl v Praze. Nedojeli Číňani

Turistický ruch v Česku vykázal v letošním druhém čtvrtletí známky zotavení, ovšem jen v meziročním porovnání. Ve srovnání s druhým čtvrtletím předpadnemického roku 2019 je turistický ruch v ČR stále v těžké křeči.  

Přečíst článek

Na posledním místě skončil Moravskoslezský kraj, kde je podle průzkumu nejvyšší množství emisí škodlivých látek vypouštěných do ovzduší, lidé nejméně recyklují, je nejvyšší nezaměstnanost, vysoká nemocnost nebo nedostatek čerpacích stanic a knihoven. Na předposlední příčce se umístil Olomoucký kraj a před ním Královéhradecký kraj.

V loňském průzkumu zvítězil Zlínský kraj, autoři tehdy hodnotili například bezpečnost, dopravu, dostupnost péče a školství nebo možnosti podnikání. Letos Zlínský kraj skončil na čtvrtém místě. Cílem průzkumů je podle pořadatelů motivovat stát a samosprávy i neziskové organizace, podnikatele a místní lidi ke zlepšování podmínek a prostředí.

Petr Hlubuček obviněný v rozsáhlé korupční kauze

David Ondráčka: Krmelec DPP, radní whistleblower a 1200 pražských konšelů

Skandál kolem pražského Dopravního podniku (opět) zatřásl pražskou i českou politikou a zničil image vládního STAN jako strany poctivých a nezištných starostů, píše v exkluzivním komentáři pro newstream.cz analytik a bývalý šéf Transparency International David Ondráčka. Další vyšetřování podle něj ukáže, co vyplave dál a koho to vezme s sebou. Ondráčka nabízí širší pohled na tři linie pražské komunální politiky, které tato kauza ukázala.

Přečíst článek

Pořadí krajů podle výsledku výzkumu Místo pro život za rok 2022, v závorce umístění v roce 2021:
Pořadí Kraj
1. (13.) Hlavní město Praha
2. (5.) Jihočeský kraj
3. (12) Karlovarský kraj
4. (1.) Zlínský kraj
5. (8.) Liberecký kraj
6. (6.) Plzeňský kraj
7. (2.) Vysočina
8. (7.) Středočeský kraj
9. (14.) Ústecký kraj
10. (11.) Pardubický kraj
11. (3.) Jihomoravský kraj
12. (4.) Královéhradecký kraj
13. (9.) Olomoucký kraj
14. (10.) Moravzkoslezský kraj

 Zdroj: Výzkum Místo pro život

Hongkong

Nejdráž se expatům žije v Hongkongu, New Yorku a Ženevě. Praha se do žebříčku nedostala

Hongkong je podle nové studie nejdražším městem na světě pro život lidí žijících mimo rodnou zemi neboli expatů, a to již druhý rok po sobě. New York a Ženeva obsadily druhé a třetí místo v žebříčku. První pětku uzavírají Londýn a Tokio. Nejlevněji pro expaty je život v turecké Ankaře, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme