OBRAZEM: Nitro Sněžky se po letech otevřelo a zájem o prohlídky je obrovský. Cena zaskočí
Zájem o prohlídky historického dolu Kovárna v Obřím dole v Krkonoších po rozšíření návštěvnické trasy je značný. První prohlídka v podzemí byla 4. července, uvedl Radko Tásler ze společnosti Speleo Albeřice, která podzemí Sněžky před lety zpřístupnila. Důl Kovárna se pro veřejnost otevřel po šesti letech. Místo dosavadních dvou návštěvnických tras nabízí trasu jednu.
„Exkurze jsou na individuální objednávku a první byla 4. července. Je možná jen jedna exkurze denně. Další jsou objednané nepravidelně,“ sdělil Tásler.
Obří zájem
Exkurzi je nutné dohodnout nejméně 14 dnů dopředu pro skupinu nejvýše 12 lidí na adrese speleoalberice@volny.cz. Skupinové vstupné je 12 tisíc korun, a to i pro skupinu s menším počtem účastníků. „Zájem je obrovský, ale hlavně na srpen. To jsou víkendy již obsazeny a brzy bude obsazeno vše,“ uvedl Tásler.
FOTOGALERIE: Podívejte se do nitra Sněžky
Provoz potrvá do konce září a datum prohlídky včetně přesného času vstupu do podzemí je nutné dohodnout vždy individuálně. Na podzemní exkurzi jeskyňáři účastníkům zapůjčí přilbu s čelovou lampou a rukavice. Podle nich je nutné mít teplé oblečení a pevnou obuv, protože v podzemí je okolo devíti stupňů, velká vlhkost a průvan. V podzemí při exkurzi návštěvníci stráví dvě až tři hodiny.
„Reakce návštěvníků jsou podobné jako dříve, zájem mají o všechno a vždy se diví, jak je to velké,“ dodal Tásler.
Milionová rekonstrukce
Celkové náklady na obnovu a zpřístupnění historického dolu jsou přes 19 milionů korun, z toho asi 85 procent pokryla evropská dotace. Podstatou projektu bylo uvolnění zavalené štoly Prokop, rozšíření prohlídkové trasy a vytvoření expozice věnované geologickému profilu lokality Kovárna v nitru Sněžky a kulturním a historickým souvislostem.
Moře v různých odstínech modré a zelené v závislosti na slunečních paprscích, oranžové a fialové západy slunce a uprostřed hlavního ostrova Mahé kopce, skály a pravá džungle. Seychely jsou hlavně o plážích, rumu a kokosech coco de mer.
OBRAZEM: Seychely jsou rájem na Zemi. Podívejte se na pláže i do palírny rumu
Enjoy
Stavbaři na projektu začali v nitru Sněžky pracovat v září 2019 a stavebně včetně montáží konstrukcí jej dokončili v závěru roku 2022. Práce na zimu museli přerušovat. Loni upravili venkovní stezku mezi štolou Prokop a vstupem do štoly Barbora, kam se návštěvníci po stezce od ústí štoly Prokop vracejí. Návštěvníci vejdou dosavadním vchodem, dole vyjdou štolou Prokop a po pěšině se dostanou zpět nahoru. V nově zpřístupněných prostorech turisté uvidí například důlní techniku z 50. let minulého století, kterou tam horníci nechali.
Speleologové vydali také stručnou publikaci s geologickými informacemi o podzemí Sněžky a štole Prokop, kterou dostanou účastníci exkurze zdarma.
Důl Kovárna před uzavřením v roce 2017 nabízel dvě návštěvnické trasy, trasu A a od roku 2011 náročnější trasu B, kdy turisté mohli po žebřících do mezipatra, které vzniklo při průzkumech v 50. letech a kde je menší část tehdejší důlní techniky. V Obřím dole se především v 19. století těžily arzenové a měděné rudy.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.