Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Seychely jsou rájem na Zemi. Podívejte se na pláže i do palírny rumu

Seychely
Zdeněk Pečený/Newstream
Zdeněk Pečený

Moře v různých odstínech modré a zelené v závislosti na slunečních paprscích, oranžové a fialové západy slunce a uprostřed hlavního ostrova Mahé kopce, skály a pravá džungle. Seychely jsou hlavně o plážích, rumu a kokosech coco de mer.

V Indickém oceánu - východně od Keni a severně od Madagaskaru - se nachází souostroví se 115 ostrovy. Tak krásné, že si první britští průzkumníci mysleli, že narazili na Rajskou zahradu. Řeč je o Seychelech. Ty údajně poprvé spatřil portugalský průzkumník Vasco da Gama v roce 1502, dříve o nich bylo známo jen málo – pokud vůbec něco. Ostrovy ale zůstávaly neobydlené až do roku 1770, kdy přijeli první osadníci. V současné době - a hlavně v sezóně - přebírají vládu nad ostrovy turisté.

Ti obývají především hlavní ostrov Mahé, ovšem dostat se dá i na další ostrovy. Dostupné jsou však jen malým letadlem či helikoptétou. Tato místa nabízejí ještě divočejší přírodu. My jsme vyzkoušeli hotel Waldorf Astoria na ostrově Platte, který je od hlavního vzdálený asi 120 kilometrů. Na plážích se to hemží kraby, vejce zde kladou dva druhy želv a v moři zakopáváte o rejnoky a zahlédnout se u břehů dají i menší žraloci.

V posledních letech se tu turismus začal intenzivně rozvíjet. Všechny tři hotely, které jsme vyzkoušeli, byly maximálně rok otevřené. A staví se další.

FOTOGALERIE: Jaké to je na Seychelách? 

Rum ze třtiny

Místní příroda je na vlastní oči snad ještě hezčí než na fotografiích. Moře v různých odstínech modré a zelené v závislosti na slunečních paprscích, oranžové a fialové západy slunce a uprostřed hlavního ostrova Mahé kopce, skály a pravá džungle.

Před cestou mi všichni zkušení cestovatelé doporučovali pouze dvě věci, které na hlavním ostrově musím vidět. Jedinou palírnu rumu na ostrově Takamaka a botanickou zahradu.

Místní palírna rumu funguje od roku 2002 a v době jejího vzniku se cukrová třtina na ostrovech téměř nevyskytovala. A dodnes se nesmí pěstovat na státem vlastněných pozemcích. K tomuto zákazu vláda přistoupila v 80. letech minulého století, protože místní se příliš oddávali fermentované šťávě z cukrové třtiny, které se tu říká baka. Vláda chtěla zdravější a střízlivější populaci. Soukromých pěstitelů třtiny dnes přibývá, a tak mají v Takamaka rum z čeho pálit. Nápoj ovšem vyrábějí také z melasy, kterou dováží z regionu Indického oceánu.

FOTOGALERIE: Nahlédněte do místní palírny rumu

Unikátní kokosy

V botanické zahradě v hlavním městě Victoria, které místní hrdě nazývají nejmenším hlavním městem na světě, se dají krmit obří želvy. Kromě nich se tu vyskytují i vzácné a obří kokosy coco de mer. Zrají klidně 6 až 8 let a váží až 30 kilogramů. Rostou pouze na Seychelech a jsou národní chloubou. Každý kus je registrován a evidován, aby se zabránilo pytláctví a jejich případnému prodeji na černému trhu. Prázdné skořápky kokosu připomínající srdce či část Věstonické Venuše se prodávají až za 18 tisíc korun včetně dokumentů potřebných pro vývoz ze země.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

REPORTÁŽ: Ostrov Platte nabízí mnohem víc než jen bílé písky a soukromí

Přečíst článek
Pražský hrad

České hotely odolávají evropské stagnaci. Varování však přichází z Německa a Francie

Přečíst článek
Letiště Praha

Češi často platí zbytečně moc za odlet na dovolenou z Prahy. Ušetřit přitom mohou tisíce

Přečíst článek
Doporučujeme