Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

GALERIE: Kdo jsou nejlepší čeští kuchaři. Anketu Zlatý kuchař 2022 ovládl Fichtner z restaurace Červený jelen

Zlatým kuchařem roku 2022 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue Marek Fichtner (Červený jelen)
Gastro&Hotel profi revue
 nst
nst

Po tříleté pauze, vyvolané pandemií covidu, vyhlásil časopis Gastro & Hotel anketu Zlatý kuchař 2022, ve které odborníci a veřejnost vybrali nové krále české gastronomie. V hlavní kategorii Zlatý kuchař roku 2022 zvítězil šéfkuchař Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Krom nejlepšího kuchaře se volilo také v dalších kategoriích, a to Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň gastronomické slávy, Zlatý cukrář a Hvězda street foodu. 

V hlavní anketě o nejlepšího kuchaře, kterou ovládl Marek Fichtner, se na druhé stříbrné pozici objevil Pavel Býček z pražské restaurace The Eatery a s odstupem pouhého jednoho bodu byl bronzový Jan Punčochář z další pražské restaurace U Matěje

Umístění v dalších kategoriích:

  • Objev roku: Jan Knedla, Papilio, Vysoký Újezd
  • Zlatý cukrář: Helena Fléglová, HF Pastry Academy, Praha
  • Zlatý zahraniční kuchař: Andy Tan, SaSaZu, Praha
  • Hvězda street foodu: Peter Szamuhel, Bücheck, Brno
  • Síň gastronomické slávy: Martin Jiskra, Zájezdní hostinec U Jiskrů, Kbelnice

Marek Fichtner

Působil jako kuchař nebo šéfkuchař na pětihvězdičkové výletní lodi a v pětihvězdičkových luxusních hotelech. Vařil v Saúdské Arábii, Švýcarsku, na čas zakotvil i v jedné z deseti nejlepších restaurací, jakou už tehdy byla kodaňská Noma. Po návratu do Čech pracoval v kuchyni pražského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill. Řadu let bylo jeho jméno spojováno také s kuchyní v pětihvězdičkovém restaurantu Augustine na Malé Straně.

V současné době šéfuje pražské restauraci Červený jelen v pražském paláci Špork, kde dříve bývala banka. Kombinuje v sobě ducha tradičních českých hospodmoderním pojetím gastronomie i servisu.

 

Pavel Býček

Je jednou z největších hvězd českého gastronomického nebe. Už na škole jezdil po kuchařských soutěžích, jako třináctiletý pravidelně sbíral ceny pro nejmladšího účastníka. Hned po maturitě odjel na čtyři roky do Anglie, kde pracoval v několika michelinských restauracích. Několik měsíců působil u legendárního francouzského kuchaře Piera Koffmanna.

Jako mladý šéfkuchař na sebe upozornil v Alcronu, kde vařil po boku Romana Pauluse. Později spolu se svým společníkem založil v pražských Holešovicích fine diningové bistro The Eatery.

Nechce se zaškatulkovávat, hodně nachází inspiraci z polozapomenutých starých českých kuchařek

 

Jan Punčochář

Patří mezi nejznámější české odborníky na gastronomii. Kuchařskému řemeslu se vyučil v hotelu Ambassador. Své první profesní zkušenosti sbíral hned v několika vyhlášených pražských restauracích – Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe. Má za sebou zahraniční stáže v michelinských restauracích, jako jsou Hangar 7 a Tim Raue. Své kuchařské dovednosti předváděl také v přední švýcarské restauraci Häberlis Schűtzenhaus.

Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde zakotvil na 10 let, a od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restaurantu. Obě získaly během jeho působení řadu ocenění, včetně těch michelinských.

Je také trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař a porotcem spolu s Radkem Kašpárkem a Přemkem Forejtem v oblíbené kuchařské show MasterChef.

Ve svých čtyřiceti letech otevřel restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce, která se specializuje především na českou kuchyni

 

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

FUZE

RECENZE: Poctivé jídlo, vlastní pivo a nejlepší Beef Wellington v Praze. To je FUZE

Přečíst článek
Prezentace surovin v restauraci Field

Michelinské hvězdy nově září nad Brnem, Zlínem i Olomoucí. Hned dvě získal Jan Knedla

Přečíst článek
Kro Libeň

KRO vs. Ambiente? Pražská gastro scéna má nového velkého hráče, který staví na grilovaných kuřatech a kombuše

Přečíst článek
Doporučujeme