GALERIE: Kdo jsou nejlepší čeští kuchaři. Anketu Zlatý kuchař 2022 ovládl Fichtner z restaurace Červený jelen

Po tříleté pauze, vyvolané pandemií covidu, vyhlásil časopis Gastro & Hotel anketu Zlatý kuchař 2022, ve které odborníci a veřejnost vybrali nové krále české gastronomie. V hlavní kategorii Zlatý kuchař roku 2022 zvítězil šéfkuchař Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Krom nejlepšího kuchaře se volilo také v dalších kategoriích, a to Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň gastronomické slávy, Zlatý cukrář a Hvězda street foodu.
V hlavní anketě o nejlepšího kuchaře, kterou ovládl Marek Fichtner, se na druhé stříbrné pozici objevil Pavel Býček z pražské restaurace The Eatery a s odstupem pouhého jednoho bodu byl bronzový Jan Punčochář z další pražské restaurace U Matěje.
Umístění v dalších kategoriích:
- Objev roku: Jan Knedla, Papilio, Vysoký Újezd
- Zlatý cukrář: Helena Fléglová, HF Pastry Academy, Praha
- Zlatý zahraniční kuchař: Andy Tan, SaSaZu, Praha
- Hvězda street foodu: Peter Szamuhel, Bücheck, Brno
- Síň gastronomické slávy: Martin Jiskra, Zájezdní hostinec U Jiskrů, Kbelnice
Marek Fichtner
Působil jako kuchař nebo šéfkuchař na pětihvězdičkové výletní lodi a v pětihvězdičkových luxusních hotelech. Vařil v Saúdské Arábii, Švýcarsku, na čas zakotvil i v jedné z deseti nejlepších restaurací, jakou už tehdy byla kodaňská Noma. Po návratu do Čech pracoval v kuchyni pražského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill. Řadu let bylo jeho jméno spojováno také s kuchyní v pětihvězdičkovém restaurantu Augustine na Malé Straně.
V současné době šéfuje pražské restauraci Červený jelen v pražském paláci Špork, kde dříve bývala banka. Kombinuje v sobě ducha tradičních českých hospod s moderním pojetím gastronomie i servisu.

Pavel Býček
Je jednou z největších hvězd českého gastronomického nebe. Už na škole jezdil po kuchařských soutěžích, jako třináctiletý pravidelně sbíral ceny pro nejmladšího účastníka. Hned po maturitě odjel na čtyři roky do Anglie, kde pracoval v několika michelinských restauracích. Několik měsíců působil u legendárního francouzského kuchaře Piera Koffmanna.
Jako mladý šéfkuchař na sebe upozornil v Alcronu, kde vařil po boku Romana Pauluse. Později spolu se svým společníkem založil v pražských Holešovicích fine diningové bistro The Eatery.
Nechce se zaškatulkovávat, hodně nachází inspiraci z polozapomenutých starých českých kuchařek.

Jan Punčochář
Patří mezi nejznámější české odborníky na gastronomii. Kuchařskému řemeslu se vyučil v hotelu Ambassador. Své první profesní zkušenosti sbíral hned v několika vyhlášených pražských restauracích – Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Groupe. Má za sebou zahraniční stáže v michelinských restauracích, jako jsou Hangar 7 a Tim Raue. Své kuchařské dovednosti předváděl také v přední švýcarské restauraci Häberlis Schűtzenhaus.
Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde zakotvil na 10 let, a od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restaurantu. Obě získaly během jeho působení řadu ocenění, včetně těch michelinských.
Je také trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař a porotcem spolu s Radkem Kašpárkem a Přemkem Forejtem v oblíbené kuchařské show MasterChef.
Ve svých čtyřiceti letech otevřel restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce, která se specializuje především na českou kuchyni.
