Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Itálie je mnohem víc než jen carpaccio a gnocchi, říká nový michelinský šéfkuchař v Praze

Marco Veneruso kompletně přemění menu restaurace CottoCrudo, a to podle chutí svého dětství, které trávil nedaleko Neapole.
Se svolením Four Seasons
Petra Jansová
pej

V Praze začne vařit další kuchařské eso oceněné michelinskou hvězdou. Marco Veneruso kompletně přemění menu restaurace CottoCrudo, a to podle chutí svého dětství, které trávil nedaleko Neapole.

Reklama

„Itálie je mnohem víc než jen carpaccio a gnocchi. Chci oživit pražskou gastronomickou scénu o italský fine-dining dle mého gusta,“ říká Marco Veneruso.

Suroviny z oblasti Kampánie používá napříč celým menu. „Rád pracuji s mořskými plody, citrusy a také se svojí speciální ingrediencí – šťávou z fermentovaných ančoviček,“ dodává.

Pro hosty připravil nové degustační menu o sedmi chodech a pestrou à la carte nabídku, které kraluje ryba sv. Petra s guanciale, kaviárem a Champagne sabayon, anebo netradiční těstoviny Pasta Mista s krájenými brambory, bisque a variací mořských plodů. Jedním z dalších Marcových signature pokrmů je holoubě s kaki a kakaovými boby.

„Všichni ví, že italská kuchyně je postavená na kvalitních surovinách. A já byl po příjezdu do Česka velmi mile překvapen zdejší prvotřídní nabídkou. Rád proto objevuji lokální produkty, zaujalo mě například skvělé sušené maso z jedné farmy kousek za městem,“ dodává šéfkuchař.

Varenyky s vepřovým masem. Taštičky ve tvaru čtverce nebo půlměsíce se obvykle plní mletým masem a dušeným zelím, podávají se s kysanou smetanou a sypou osmaženou cibulí.

Česká gastronomie se bez Ukrajinců neobejde

Pozornost upřená na válečnou situaci na Ukrajině nás přiměla – mimo jiné – více a jinak vnímat Ukrajince, kteří tu s námi už léta žijí. I s vědomím, že jich nyní bude mnohem víc. Vedle stavebnictví u nás nejčastěji nacházejí Ukrajinci uplatnění v nejrůznějších odvětvích gastronomie. A jsou oblasti, kde se bez pracovní síly z Ukrajiny neobejdeme. 

Přečíst článek

Veneruso absolvoval kulinářskou školu A Tavola con lo Chef v Římě. V roce 2010 nastoupil jako Chef de Partie do restaurace Il Palagio při hotelu Four Seasons v italské Florencii. Šéfkuchař Vito Mollica o rok později získal pro Il Palagio michelinskou hvězdu. Po pětiletém angažmá Veneruso přešel už jako Chef de Cuisine do milánského hotelu Four Seasons. V roce 2018 pak s rozsáhlými znalostmi kuchyně své rodné země zavítal do Pekingu. Zde spolupracoval s Niko Romitem, oceněným třemi michelinskými hvězdami, a do dvou let získal na pozici šéfkuchaře jeho restaurace svou první michelinskou hvězdu.  

Airbus A350-1000 bude nasazen na nejdelší let světa

Válečná kuriozita: Nejdelší let světa potrvá 17 hodin, letadla se musí vyhnout ruskému vzdušnému prostoru

Neuvěřitelných 17 hodin ve vzduchu. Tak dlouho potrvá let mezi Hongkongem a New Yorkem, který pravidelně nabízí aerolinky Cathay Pacific Airways. Nově se bude muset vyhnout ruskému vzdušnému prostoru, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Snímek Síla psa režisérky Jane Campionové s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli má v roce 2022 nejvíce nominací na Oscara, celkem dvanáct.

Stanislav Šulc: Oscary čeká historický ročník. Vyhraje Apple, Netflix nebo Japonci?

V noci na pondělí se opět rozdají ceny americké filmové akademie. Letošní ročník bude historický, a to hned z několika důvodů. Naštěstí mezi nimi není válka, která do ceremoniálu nepromluví na rozdíl od pandemie, která poslední dva ročníky dost poškodila. V hlavní roli však bude streaming.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Radek Kašpárek

Michelinský kuchař Kašpárek: Přál bych si, aby Češi neřešili jen cenu jídla

Přečíst článek

Svatomartinskou husu vystřídal na menu restaurací krocan. I v Česku se slaví Den díkůvzdání

Přečíst článek
Takto se vaří v nové restauraci Marie B.

Další hvězda pro Prahu? Michelinský tým otevřel hospodu. A bez jídelního lístku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme