Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Objev českých egyptologů. V Abúsíru našli hrobku královského písaře

Jižní stěna pohřební komory a víko Džehutiemhatova sarkofágu
Petr Košárek/Český egyptologický ústav FF UK
 ČTK

Čeští egyptologové objevili letos na jaře na pohřebišti v Abúsíru bohatě zdobenou šachtovou hrobku dosud neznámého hodnostáře Džehutiemhata, který působil jako královský písař.

Reklama

Z kosterních pozůstatků se podařilo zjistit, že zemřel mladý a trpěl osteoporózou. Objev hrobky je důležitý pro další pochopení dějin starověkého Egypta na sklonku jeho slávy, informovala na webu Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, kde Český egyptologický ústav působí.

„Jde o bohatě zdobenou šachtovou hrobku střední velikosti, jejíž majitel, jistý Džehutiemhat, zastával úřad královského písaře,“ uvedl Ladislav Bareš, který koordinuje výzkum abúsírských šachtových hrobek.

FOTOGALERIE: Náhledněte do hrobky egyptského hodnostáře Džehutiemhata

Z hrobky, jejíž nadzemní část byla zničena již v dávnověku, se zachovala jen hlavní šachta o rozměrech 6,6 krát 6,6 metru. Na jejím dně v hloubce 14 metrů ležela pohřební komora postavená z vápencových bloků. Přístup do ní umožňovala malá šachta a asi tři metry dlouhá úzká chodba spojující přístupovou šachtu s pohřební komorou.

„Ze zatím neznámých důvodů byla tato přístupová šachta z velké části zaplněna několika desítkami zdobených vápencových bloků, pocházejících z rozebrané nadzemní části nedaleké majestátní hrobky generála Menechibnekona,“ uvedli vědci.

Kladenská Poldovka se probírá k životu.

REPORTÁŽ: Kladenská Poldovka vstává z popela. Sloužit bude průmyslu, možná i kultuře

Bývala jednou z nejslavnějších továren. Ve své hvězdné éře zaměstnávala více než 20 tisíc lidí. Dnes je areál kladenské Poldovky jedním z největších a také nejatraktivnějších brownfieldů v Čechách. Tisíce metrů čtverečních se proto začínají sanovat a měnit. Působí tu hned několik subjektů.

Přečíst článek

Pohřební komora je bohatě zdobena texty a scénami. Uvnitř pohřební komory pokryté reliéfní výzdobou je umístěn velký kamenný sarkofág, na kterém jsou hieroglyfické nápisy a zobrazení bohů. Všechny nábožensko-magické texty měly zesnulému podle egyptologů zajistit bezproblémový vstup mezi blažené a dobře zaopatřený věčný život na onom světě.

Čeští vědci odkryli hrobku písaře Džehutiemhata téměř prázdnou, protože byla vykradena, podobně jako další hrobky na tomto pohřebišti zřejmě v 5. století našeho letopočtu.

Zachovalá keramika

Dochovala se keramika z pohřební výbavy - misky, džbány či pokličky. „Velmi zajímavý je i nález velkého střepu chijské amfory s perfektně vyhlazeným okrajem, protože ho starověcí vykradači nejspíš použili jako lopatku,“ poznamenala Květa Smoláriková, která je v českém týmu odbornicí na keramiku.

Z antropologické analýzy kosterních pozůstatků, kterou provedli přední egyptští odborníci, se podařilo mimo jiné zjistit, že Džehutiemhat zemřel v poměrně raném věku zhruba 25 let a trpěl silnou osteoporózou.

Zámecký komplex v Dolních Kounicích je stále na prodej.

Jeden z největších hradů v Evropě je na prodej. Za 200 milionů, možná i míň

Není možná nejdražší, ale je nejrozlehlejší. Hrad v Dolních Kounicích na Brněnsku, jehož odhadní hodnota šplhá až k půl miliardě, je už přes rok v nabídce realitní kanceláře za 200 milionů korun.

Přečíst článek

„Nedávno objevená hrobka hodnostáře Džehutiemhata na abúsírské archeologické koncesi je nejnovějším kamínkem poznání do mozaiky dějin starověkého Egypta na sklonku jeho slávy v Pozdní době, v 6. století před Kristem,“ dodal ředitel českých archeologických výzkumů v Abúsíru Miroslav Bárta.

Čeští, dříve českoslovenští egyptologové působí hlavně v oblasti Abúsíru a severní Sakkáry, kde mají dlouhodobě koncesi. Dlouhá léta patří mezi světovou špičku a podařilo se jim uskutečnit mnoho významných objevů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Orchidské jezero. Jezerní město se zde mělo nacházet 6000 až 5800 let před naším letopočtem.

Archeologové našli na Balkáně pozůstatky nejstaršího jezerního města v Evropě

Přečíst článek
Učitelé papouškují staré osnovy

Dalibor Martínek: Kdy vládl Vratislav I.? Učitelé papouškují staré osnovy a cpou do dětí nepotřebné věci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme