Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stellantis chystá elektrickou revoluci, podpoří ji stamilionovými investicemi

Elekromobil, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Automobilka Stellantis do roku 2025 investuje 30 miliard eur (777 miliard korun) do elektrifikace svých vozů. Chce tak lépe konkurovat Tesle.

Reklama

Čtvrtou největší automobilku na světě, jež vznikla v lednu spojením americko-italského výrobce Fiat Chrysler a francouzské společnosti PSA, ve strategii podpoří pět bateriových továren v Evropě a v USA. Do roku 2030 chce, aby přes 70 procent jejích vozů prodaných v Evropě bylo nízkoemisních - buď na baterie nebo hybridy - místo současných 14 procent.

Firma vyrábí vozy 14 značek, mimo jiné Peugeot, Fiat, Dodge nebo Opel, plně elektrifikované vozy budou nabízet všechny. Podle šéfa podniku Carlose Tavarese budou mít upravené vozy dojezd až 800 kilometrů.

Jednu továrnu na baterie Stellantis postaví v závodě na výrobu motorů v italském Termoli. Už dříve oznámil, že továrny vzniknou i v Německu a ve Francii. Jednu se chystá otevřít také v USA.

Na podobné akci minulý týden oznámil francouzský konkurent firmy automobilka Renault, že plně na elektřinu bude do roku 2030 jezdit 90 procent jeho hlavních modelů. Druhý největší výrobce automobilů po Toyotě Volkswagen chce, aby elektromobily tvořily 55 procent prodeje v Evropě do stejného roku.

Automobilky doplatily na emisní kartel, ilustrační foto

Německé automobilky zaplatí obří pokutu za emisní kartel. Brzdily inovace

Čtyři německé automobilky, konkrétně BMW, Volkswagen, Audi a Porsche musí zaplatit pokutu 875 milionů eur (22,6 miliardy korun). Sankci jim vyměřila Evropská komise za to, že ještě společně s automobilkou Daimler vytvořily emisní kartel. Daimler se ale pokutě vyhnul, protože na dohodu upozornil.

Přečíst článek

Automobilka Buggati změní majitele. Volkswagen svůj podíl prodá chorvatskému výrobci elektromobilů Rimac.

Potvrzeno. VW se stahuje z Bugatti, podíl prodá chorvatskému Rimacu

Chorvatská firma Rimac koupí od německého Volkswagenu většinový podíl v prestižní francouzské značce Bugatti. Vytvoří kvůli tomu společnou firmu s automobilkou Porsche, která je taktéž součástí koncernu, píše agentura DPA. Cenu transakce strany neodtajnily.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme