Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sporný projekt na Smíchově za dvě miliardy se pohnul z mrtvého bodu

Chystaný projekt developera UDI Group v blízkosti Smíchovského nádraží v Praze 5.
Vizualizace poskytnuty developerem UDI Group
Dalibor Martínek

Projekt za dvě miliardy korun, kancelářské budovy a byty, které developer UDI Group plánuje postavit na pražském Smíchově, se pohnul z místa. Investor uzavřel s městem a Dopravním podnikem dohodu, která by měla výstavbu odblokovat.

Reklama

Jde o ostře sledovanou kauzu, kterou média v minulosti popisovala. Klíčovou okolností, která výstavbě nedaleko smíchovského nádraží bránila, je existence tajemného rezervoáru vody, který za minulého režimu vybudoval pražský Dopravní podnik. Vodní labyrint a spor o jeho vlastnictví veškerou výstavbu znemožnil.

„V zájmu ochrany vodního zdroje, který se nachází v podzemí Smíchova, jsme vzali zpět žalobu na určení vlastníka podzemního vodního díla, jehož část přešla spolu s pozemkem do našeho vlastnictví. Je to vstřícný krok, který má zajistit ochranu cenného vodního zdroje v situaci, kdy hrozí jeho degradace. Stavby v okolí, které postupně bez ohledu na proudění podzemní vody povoluje kvůli nevyhlášené ochraně vodoprávní úřad Prahy 5, totiž mohou vodní zdroj znehodnotit,“ řekl majitel skupiny UDI Group Radek Menšík.

UDI Group se několik let pře s Dopravním podnikem o určení vlastnictví vodního díla pod pozemkem. Tento spor byl podle úřadů překážkou k vyhlášení takzvaných ochranných pásem vodního zdroje. Podle příslibu magistrátu mají být pásma vyhlášena v řádu měsíců. Tím by padla poslední překážka ve výstavbě komplexu společnosti UDI Group. Ale i ostatních developerských projektů na území pražského Smíchova..

„Obě společnosti (developer a Dopravní podnik – pozn. red.) se domluvily na stažení žalob. Ve chvíli, kdy soud pravomocně řízení uzavře, může příslušný vodoprávní úřad, zde MČ Praha 5, pokračovat v řízení, ve kterém ochranná pásma stanoví,“ potvrdil Tomáš Veselý, zástupce ředitele Magistrátu pro sekci rozhodování o území.

Central Group - Žižkov

Central Group koupil pozemky za tři čtvrtě miliardy. Postaví 800 bytů

Developer Central Group koupil letos v prvním pololetí v Praze pozemky za skoro 750 milionů korun. Plánuje na nich postavit více než 800 bytů.

Přečíst článek

Společnost vzala žalobu zpět i přesto, že se nedomnívá, že by spor o vlastnictví vodního díla mohl mít jakýkoli vliv na možnost vyhlášení ochranných pásem vodního zdroje.

V následujících týdnech by tak měl Dopravní podnik provést čerpací zkoušku, která prověří, zda vydatnost vodního zdroje pokrývá účel, ke kterému bylo vodní dílo zkolaudováno. Zjistí se tedy, zda zdroj dodává do systému dostatek vody pro chlazení náhradního pohonu metra v případě války

Vedení města již tedy nestojí o to, aby se prověřila celková vydatnost podzemního zdroje vody, jako pitné pro více než 600 tisíc Pražanů. „O tom, že by voda z podzemního vodního zdroje mohla sloužit jako pitná pro třetinu Prahy přitom magistrát roky mylně informuje veřejnost a dlouhodobě tím blokuje stavbu projektu,“ uvedl Menšík.

Byty, ilustrační foto

Nové byty v Praze zdražují a dál budou. Metr čtvereční je za víc než 118 tisíc

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostly v průměru o 9,4 procenta na 118 480 korun za metr čtvereční. Proti prvnímu čtvrtletí stouply ceny o 5,6 procenta, uvádí aktuální analýza developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Přečíst článek

Primátor Zdeněk Hřib se k aktuálnímu vývoji v této kauze nevyjádřil, podle své poradkyně je nyní mimo kancelář.

Skupina UDI plánuje na svém pozemku naproti smíchovského nádraží postavit projekt zahrnující smíšenou výstavbu – bytový dům a dvě kancelářské budovy s obchodními prostory. Projekt jako jeden z mála z připravovaných v celém širším území Smíchova podle firmy technicky vyhovuje všem požadavkům, které na výstavbu klade vyhlášení ochranných pásem.

Koncem července byla navíc zrušena stavební uzávěra rozvojového území Smíchov Jih, a padla tak další překážka k rozvoji tohoto území. Nový stavební zákon zajistil zrušení stavebních uzávěr, které existují déle než 15 let. To je i případ stavební uzávěry na Smíchově, která byla vyhlášena v roce 2002, tedy před devatenácti lety. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová zrušení tak dlouho existujících uzávěr odůvodnila tím, že uzávěra nemá být trvalým řešením.

Manifesto Market Anděl

Manifesto tentokrát zatraktivní lokalitu Anděla

Manifesto Market bude mít v Praze třetí pobočku. Streetfood koncept tentokrát zaplní nároží mezi Andělem a Na Knížecí.

Přečíst článek

„Tak dlouhé omezení vlastnictví je nepřípustné. Proto tyto staré stavební uzávěry pozbývají platnosti dnem nabytí účinnosti tohoto ustanovení,“ uvádí se v důvodové zprávě k návrhu nového stavebního zákona. Ten poslanci schválili v polovině července a byl ve Sbírce zákonů zveřejněn 29. července, kdy zároveň začalo platit ustanovení, které staré stavební uzávěry ruší.

Celý případ kolem projektu společnosti UDI Group nad vodním zdrojem na Smíchově má ještě jednu zajímavou okolnost. Některá média spekulují, že se společností je nějakým způsobem spojen Martin Roman, bývalý dlouholetý šéf ČEZ.

Dubrovník, Jaderské moře

Češi na Jadranu. Jezdí tam na dovolenou i kupovat nemovitosti

Češi do Chorvatska nejezdí jen na dovolenou, ale i kupovat nemovitosti. Nejlevněji se tam dá pořídit byt za 1,5 milionu korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme