Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové prodali prostějovskou fabriku Švýcarům. Provoz miliardového závodu jim znemožnily sankce

Plastové lahve, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Ruská společnost Danaflex prodala švýcarské skupině Amcor Group svoji továrnu na výrobu flexibilních obalů DGPack v Prostějově, kterou zprovoznila na začátku roku 2019. Hodnota transakce se stoprocentním podílem v prostějovské firmě DGPack nebyla zveřejněna. Informace vyplývá z dokumentů ve Sbírce listin.

Reklama

Z údajů agentury CzechInvest plyne, že stavba prostějovského závodu DGPack zaměstnávajícího zhruba 130 lidí stála v době jeho otevření bezmála miliardu korun. Ruská Danaflex chtěla díky této investici expandovat na nové trhy v Evropské unii. Po ruské invazi na Ukrajinu zavedla letos EU rozsáhlé sankce vůči Rusku.

Oaks Prague

Miliardář Pražák koupil projekt Oaks Prague, luxusní vesničky založené ruskými oligarchy

Investiční společnost Kaprain miliardáře Karla Pražáka získala většinový podíl v developerském projektu Oaks Prague v Nebřenicích u Prahy. Podíl získala od dosud jediného akcionáře, advokáta a investora Bohumila Koutníka, napsal server Hospodářských novin HN.cz. Cena transakce zůstala neveřejná.

Přečíst článek

Smlouvu o prodeji stoprocentního podílu ve firmě DGPack, která má základní kapitál 1,073 miliardy korun, zástupci společností Danaflex a Amcor Group podepsali 22. července. Výrobní závod DGPack v průmyslové zóně na kraji Prostějova zabral plochu zhruba 12 400 metrů čtverečních a ročně může vyrobit až 15 tisíc tun flexibilních obalů používaných například v potravinářském průmyslu.

Švýcarská skupina Amcor patří mezi hlavní světové výrobce obalů pro potraviny, nápoje, farmaceutické, lékařské a osobní produkty. Podniká ve 43 zemích, zaměstnává zhruba 44 tisíc pracovníků a její roční tržby činí 15 miliard dolarů (zhruba 360 miliard korun).

Adam Neumann, spoluzakladatel WeWork, který byl donucen z firmy odejít, se pouští do nového realitního byznysu.

Zdiskreditovaný spoluzakladatel WeWork z investorů opět tahá miliardy

Adam Neumann, který musel s potupou opustit WeWork, kdysi velmi opěvovanou společnost na sdílení kanceláří, už opět od investorů vybírá peníze na další realitní projekt, o kterém se toho zatím příliš neví. Jiní investoři jen kroutí hlavou. Hodnota jeho bývalé firmy mezitím klesla na desetinu.

Přečíst článek

Loňské hospodaření vedení společnosti DGPack nezveřejnilo. Zástupci firmy Danflex v roce 2018 uvedli, že společnost chce v Prostějově do roku 2020 postupně investovat 100 milionů eur (2,46 miliardy korun), přičemž továrna by měla zaměstnávat až 245 lidí.

Ruská firma Danaflex se pro Prostějov rozhodla kvůli výhodně geografické poloze. „DGPack je významnou investicí firmy Danaflex na cestě do Evropy. Danaflex tímto projektem zvýší své stávající exportní možnosti. Český projekt umožní přiblížit se evropským zákazníkům a rychleji reagovat na globální trendy a požadavky obchodních partnerů,“ řekla v roce 2019 Irena Vaňková ze společnosti DGPack.

Prostějovský podnik DGPack byl slavnostně otevřen v únoru 2019. Do Prostějova tehdy přijel ministr průmyslu a obchodu Ruské federace Denis Manturov, prezident Tatarské republiky Rustam Minnichanov a prezident společnosti Danaflex Airat Baširov. Ruští představitelé hovořili o tom, že prostějovská firma je předpolím pro export flexibilních obalů do EU. 

Firma Danaflex měla v roce 2019 tři výrobní závody v Rusku a prostějovský podnik byl její první investicí do výroby mimo hranice Ruské federace.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme