Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pilulka chce být v zisku. Opustila neperspektivní trhy

Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.
Se svolením společnosti Pilulka
 ČTK

Loňský rok byl pro společnost Pilulka rokem velkých změn. Firma se v jeho průběhu stáhla ze třech trhů, opustila ji asi stovka zaměstnanců a k obměně došlo i v případě managementu. Ze sekundárního úpisu akcií na pražském trhu Start od investorů získala na rozvoj další desítky milionů korun. Řečí čísel tak nešlo o vůbec špatný rok.

Reklama

Česká skupina lékáren Pilulka loni podle předběžných čísel utržila 2,1 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 13 procent. Spolu s franšízovými lékárnami v Pilulce zákazníci loni utratili okolo tří miliard. Důvodem poklesu je uzavření rumunské pobočky v polovině roku 2023 a výrazné omezení prodejů prostřednictvím benefitních zaměstnaneckých programů. Uvedla to Pilulka na svém webu.

Nejrychleji rostoucím trhem v rámci skupiny bylo Rakousko, kde v posledním čtvrtletí přesáhly tržby poprvé deset milionů korun za kvartál. Letos v dubnu se Pilulka nicméně z rakouského trhu stáhla, když své aktivity odprodala společnosti Vamida. Společnost to odůvodnila tím, že udržení Rakouska jako jediného expanzního trhu po opuštění Rumunska a Maďarska není z ekonomického hlediska efektivní. Aktivity společnosti se tak nyní soustředí jen na ČR a Slovensko.

V minulém roce Pilulka obsloužila 710 tisíc on-line zákazníků, kteří udělali celkem 1,3 milionu internetových objednávek. Kamenné prodejny včetně franšíz loni vydaly přes jeden milion léků na recept a obslouženo bylo 2,4 milionu pacientů.

„Rok 2023 byl rokem plným změn a výzev. Začali jsme jako firma působící na pěti trzích zaměřená především na růst. Za hektické čtyři měsíce jsme změnili vše od podlahy. Během transformace opustilo firmu okolo 100 zaměstnanců a významnou proměnou prošel i management. Tyto změny byly extrémně náročné, ale nezbytné pro náš další rozvoj," uvedl ředitel Pilulky Martin Kasa.

Zacíleno na zisk

V květnu společnost oznámí finanční výsledky za minulý fiskální rok spolu s detailní analýzou aktuální transformace skupiny, včetně změn v zahraniční expanzi. Současně budou prezentovány výsledky za první čtvrtletí letošního roku, které v sobě již zahrnují významnou část ekonomických dopadů transformace na hospodaření společnosti, a výhled na rok 2024.

„V roce 2024 chceme navázat na transformační kroky z roku 2023, dosáhnout jako skupina kladné EBITDA a pozitivního cash flow. V minulosti jsme se na všech trzích soustředili na růst tržeb, nyní jsou naše plány více konzervativní a to i s ohledem na celkovou makroekonomickou situaci. Proto se v roce 2024 zaměříme především na profitabilitu," dodal finanční ředitel Tomáš Hospůdka.

Pilulka je největší on-line lékárna v České republice a na Slovensku. Společnost založili bratři Kasové se záměrem významně se podílet na digitalizaci a modernizaci evropského lékárenství. Loni v červnu Pilulka ukončila úpis nových akcií na trhu Start pražské burzy, při kterém získala kapitál v celkové hodnotě 67,4 milionu korun. Za poslední dva měsíce se cena akcií firmy snížila z 240 na 180 korun.

Přichází další lék na hubnutí. A je ještě lepší než ty současné

Přichází další lék na hubnutí. A je ještě lepší než ty současné

Tlouštíků je na světě víc než lidí trpících podvýživou. Většina z nich by chtěla zhubnout – a zaplatit za to celkově miliardy dolarů. Tuto bonanzu nyní ovládly dvě farmaceutické firmy s „opravdovými“, tedy schválenými a prokazatelně fungujícími léky. Jedna z nich se nyní chystá posílit své postavení dalším medikamentem, který slibuje, že bude ještě účinnější a než ty současné a bude se i příjemněji užívat.

Přečíst článek

Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.

Pilulka letos dokončila exit z Rumunska i emisi nových akcí

Lékárenská síť Pilulka v letošním prvním pololetí skončila v provozní ztrátě (EBITDA) 34,6 milionu korun. Ta jde podle výkonného ředitele sítě Petra Kasy na vrub transformaci skupiny, která se letos stáhla z rumunského trhu. Akcie Pilulky od začátku roku odepsaly 42,5 procenta ze své hodnoty.

Přečíst článek

Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.

Pilulka loni zavřela část lékáren, na internetu ale posílila. A obsadila nové trhy

Česká skupina lékáren Pilulka má za sebou celkem solidní rok. Loni na podzim expandovala na maďarský a rakouský trh. A prodeje na internetu jí mírně rostly.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme