Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Philip Morris ČR loni vydělal méně než rok předtím. Přesto vyplatí vyšší dividendu

Philip Morris, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Tabáková společnost Philip Morris ČR vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1310 korun, rozhodla valná hromada. Účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku akcionáři opět schvalovali takzvaně per rollam, tedy na dálku. Předběžné výsledky firma zveřejnila na svých webových stránkách. Za rok 2020 akcionáři získali hrubou dividendu 1260 korun.

Reklama

Společnost, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, loni vykázala čistý zisk 3,517 miliardy korun. Meziročně je to mírný pokles o 0,3 procenta. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 5,5 procenta na 18,867 miliardy korun.

Odhadovaný kombinovaný tržní podíl firmy se loni v Česku snížil o 1,1 procentního bodu na 41,8 procenta. Důvodem byl pokles podílu klasických cigaret o tři procentní body na 30,7 procenta, který byl způsoben tím, že kuřáci přecházejí na alternativy bez dýmu. Projevil se také zákaz prodeje mentolových a kapslových cigaret v roce 2020.

Philip Morris, ilustrační foto

Výrobce Marlboro za 16 miliard dolarů posílí svou „nekuřáckou sekci“

Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International (PMI) souhlasí s nákupem společnosti Swedish Match, která vyrábí bezdýmný tabák, a to za 16 miliard dolarů (asi 384 miliard korun). Převzetím konkurenta hodlá koncern snížit svou závislost na příjmech z prodeje klasických cigaret a zvýšit podíl tržeb z nekuřáckých výrobků nad 50 procent, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Podle vedení společnosti dále pokračuje růst prodeje tabákových náplní HEETS a zařízení IQOS, v nichž se na rozdíl od obvyklých cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle firmy v těchto produktech výrazně nižší. Celkový počet dospělých uživatelů IQOS v ČR i na Slovensku loni vzrostl v porovnání s předchozím rokem o 140 tisíc na 770 tisíc. Z toho jich přibližně 560 tisíc přestalo s kouřením klasických cigaret a přešlo na IQOS.

Tržby firmy loni vzrostly zejména díky vyšším prodejům HEETS a IQOS a příznivému vývoji cen tabákových výrobků bez dýmu. Příznivě se vyvíjely i ceny tabákových výrobků určených ke kouření, to bylo ale částečně kompenzováno poklesem jejich prodeje. Zisk firmy klesl mimo jiné kvůli nižším prodejům v pohraničí a poklesu turistického ruchu.

Kvůli koronaviru firma letos opět nesvolala valnou hromadu za osobní účasti akcionářů. Účetní závěrka a návrh na rozdělení zisku se stejně jako loni a předloni schvalovaly mimo zasedání, takzvaně per rollam. Hlasování začalo 13. dubna. Předběžné výsledky firma zveřejnila dnes, konečné by měla oznámit 30. května.

Philip Morris ČR v Česku zaměstnává přes 1000 lidí. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

Philip Morris, ilustrační foto

Philip Morris couvá od cigaret, koupil další firmy mimo odvětví

Tabákový výrobce Philip Morris mění svůj byznys model, vzdaluje se tabáku i nikotinu. Koupil britskou farmaceutickou firmu Vectura a dánskou Fertin Pharma.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

ČEZ, sídlo

Akcie ČEZ letí nahoru. Úvahy o dělení podniku z nich dělají vysoce žádané zboží

Přečíst článek
Burzovní palác

Pražská burza je ve formě, uzavřela na nejvyšších hodnotách za posledních více než 15 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme