Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Penta zvažuje, že pustí Fortunu. Prodej by mohl sázkovku ocenit na desítky miliard

Penta zvažuje prodej své sázkové a herní společnosti Fortuna
ČTK
 ČTK

Investiční společnost Penta Investments zvažuje prodej své sázkové a herní společnosti Fortuna Entertainment Group, která je největší sázkovou firmou ve střední a východní Evropě, uvedla agentura Reuters. Mluvčí firmy jí pak sdělil, že Penta v této záležitosti spolupracuje s americkou investiční bankou JPMorgan, aby posoudila, jaké má Fortuna jako byznys další možnosti.

Reklama

Prodej by mohl Fortunu ocenit až na dvě miliardy eur (přes 50 miliard korun), uvedl zdroj blízký firmě, který si přál zůstat v anonymitě. Fortuna působí v České republice, na Slovensku, v Polsku, Chorvatsku a Rumunsku. Proces je ale teprve v rané fázi a očekává se, že Penta přistoupí k aukčnímu způsobu prodeje až někdy koncem léta, uvedl zdroj.

„Podtrhuje to závazek Penty pečlivě vyhodnocovat alternativní možnosti pro budoucí rozvoj podnikání a zajistit udržitelný růst a dlouhodobou tvorbu hodnoty,“ uvádí podle Reuters mluvčí firmy. Zástupci JPMorgan se odmítli vyjádřit, zatímco Fortuna bezprostředně na dotaz o vyjádření nezareagovala.

Očekává se, že mezi potenciálními zájemci o Fortunu budou evropští provozovatelé hazardních her a soukromé investiční společnosti, které se pohybují v sázkovém odvětví, uvedl jeden ze zdrojů. Hrubý provozní zisk (EBITDA) Fortuny se bude letos pohybovat kolem 200 milionů eur (asi pět miliard korun), dodal zdroj. Penta odmítla podrobnosti komentovat.

Spoluzakladatel finanční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák

Poslední výstřel elitního útvaru prokuratury na Slovensku. Žalobce obvinil finančníka Haščáka

Žalobce končícího elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.

Přečíst článek

Penta Investments je středoevropská investiční skupina, která byla založena v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodě, v realitním sektoru a v médiích. Firmy z jejího portfolia zaměstnávají více než 40 tisíc lidí. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy, zastoupení má v Praze, Bratislavě a ve Varšavě.

Penta v roce 2018 stáhla akcie Fortuny z pražské a varšavské burzy, když předtím vykoupila zbývající akcionáře prostřednictvím své dceřiné společnosti pro hazardní hry Fortbet. Za rok 2022 Penta vykázala čistý zisk 11,6 miliardy korun, firmy v jejím portfoliu dosáhly tržeb 192 miliardy korun. Výsledky hospodaření za loňský rok zatím nejsou k dispozici.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme