Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mléčné výrobky netáhnou? Madetě loni klesl meziročně zisk o téměř 64 procent

Jihočeské Madetě loni klesl meziročně zisk o 63,7 procenta
ČTK
 ČTK

Největší česká mlékárna Madeta měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 6,88 miliardy korun. Meziročně klesly o pět procent.

Zisk po zdanění klesl o 63,7 procenta na 77,26 milionu korun. Madeta nejvíce výrobků prodává v Česku, kde tvoří většinu tržeb. V zahraničí byly tržby 828,96 milionu korun. Mírně klesl počet zaměstnanců. Loni firma zaměstnávala 1327 lidí, předloni 1360.

Madeta má čtyři výrobní závody, v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Závody produkují více než 250 druhů výrobků, které tvoří celkový roční objem 350 milionů kusů. Do provozů k výrobě dováží téměř 400 milionů litrů mléka. Do zahraničí vyváží přibližně čtvrtinu produkce. Hlavními trhy jsou Libanon, Spojené arabské emiráty, ale i státy Evropské unie, dále vyváží do Asie, Afriky a Ameriky.

Každý ze závodů vyrábí specifické výrobky. Například v Plané nad Lužnicí vyrábí sýr holandského typu Madeland. Dále Primátor, Jihočeský eidam nebo Tylžský sýr a goudu. Mezi další sortiment patří Jihočeské máslo nebo Jihočeské pomazánkové. Závod disponuje zařízením na zahušťování syrovátky, takzvanou odparkou. Od roku 2018 vyrábí přírodní a tavené sýry a pomazánky.

V Jindřichově Hradci se zaměřují na výrobu mléčných dezertů jako Lipánek nebo Lahůdka, tvarohy, jogurty, zakysané smetany. Specialitou tohoto závodu je výroba zrajících sýrů Romadur a Jihočeský syreček. Českokrumlovský závod se zaměřuje na výrobu plísňového sýra niva, ročně vyprodukuje 2000 tun.

V Pelhřimově vyrábí trvanlivou smetanu a mléko a také ochucené trvanlivé mléko. Tam v roce 2010 firma přesunula z Českých Budějovic výrobu mléka, smetany a podmáslí.

Lukáš Kovanda: Nenechte se mýlit, Česko není rájem levných potravin, jak se snaží prezentovat premiér

Potraviny v Česku jsou stále o desítky procent dražší než během roku 2021, tedy před nástupem inflační vlny. Klesají nyní nejrychleji v EU, neboť předtím stoupaly v rámci EU výrazně nadprůměrně.

Přečíst článek

Lesklokorka lesklá

Biohacking: Houba reishi má blahodárný vliv na lidské zdraví. Pomoci může i v boji s rakovinou

Medicinální houby jsou součástí východní medicíny po tisíciletí. V naší západní kultuře jsme zvyklí spíše chutné druhy hub konzumovat jako potravinu. Dnes houby sbíráme či i pěstujeme pro jejich kulinářské využití, ale můžeme je také používat jako léčivé prostředky. Jedna z těch nejznámějších a nejpoužívanějších medicínských hub je reishi, neboli lesklokorka lesklá.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Doporučujeme