Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Šmejc prodal majoritu v chorvatské sázkovce

Jiří Šmejc, ředitel PPF
ČTK

Skupina Emma Capital podnikatele Jiřího Šmejce prodává tříčtvrtinový podíl v chorvatské sázkové kanceláři SuperSport. Podíl od ní získá mezinárodní společnost Entain, která působí ve sportovním sázení. Obě strany zároveň vloží své podíly do nově zřízeného podniku. Cena akvizice se odhaduje na 690 milionů eur (asi 16,8 miliardy korun). Transakce by podle odhadu Emma Capital měla být vypořádána do konce roku.

Reklama

Emma Capital do SuperSportu vstoupila v roce 2018, letos na jaře se stala jeho jediným vlastníkem. „SuperSport se nám podařilo rozvinout do podoby, v níž se stal dominantní součástí našeho portfolia. Současně jsme na něj začali dostávat velmi zajímavé nabídky. Z důvodu větší diverzifikace našich aktiv jsme se nakonec rozhodli přijmout nabídku Entainu,” řekl k transakci investiční ředitel Emma Capital Pavel Horák.

Doplnil, že nabídka od Entain umožní skupině setrvat v sázkovém odvětví. Entain vlastní několik firem v oblasti sázení, mimo jiné drží v USA poloviční podíl v podniku BetMGM, který je lídrem sportovního sázení a online hraní na americkém trhu.

Karel Komárek

Komárek buduje loterijní impérium. Za miliardu přikoupil podíl v řecké Kaizen Gaming

Miliardář Karel Komárek posiluje v loterijním byznyse. Prostřednictvím společnosti Alwyn přikoupil víc než třetinový podíl v řecké Kaizen Gaming. Stálo ho to víc než miliardu korun.

Přečíst článek

Obě strany vloží své podíly do nově zřízeného společného podniku Entain CEE, v němž budou držet akcie v poměru 75:25.

Emma Capital uvedla, že cena akvizice bude záviset na letošní výkonnosti Supersportu a její výše se odhaduje na 690 milionů eur (asi 16,8 miliardy korun). Odpovídá to celkovému ohodnocení SuperSportu na 920 milionů eur (zhruba 22,4 miliardy korun). Zároveň platí, že může Emma Capital v případě dobré výkonnosti SuperSportu obdržet v letech 2023 a 2024 vyšší dividendy, než odpovídají jejímu čtvrtinovému podílu.

V provozu společnosti SuperSport neplánují partneři žádné změny, ředitelem zůstává nadále Radim Haluza. Součástí transakce je rovněž chorvatská společnost minus5, která vyvinula a rozšiřuje IT platformu SuperSportu, a také dceřiná společnost SuperSportu Puni Broj.

SuperSport byl založen v roce 2000, nyní má v Chorvatsku více než poloviční podíl na trhu.

Emma Capital se z hlediska investic zaměřuje na zahraniční trhy. Do jejího portfolia patří i menšinový podíl v poskytovateli spotřebitelských úvěrů Home Credit, který ovládá skupina PPF. Zakladatel Emma Capital Šmejc, který patří mezi nejbohatší Čechy, je od června také generálním ředitelem investiční skupiny PPF.

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Nový šéf PPF Šmejc: Čínský Home Credit jsme nestihli prodat včas. Nyní budeme investovat hlavně v Evropě

Těžiště investic skupiny PPF by nyní mělo být v Evropě. PPF pokračuje v úplném opouštění ruského trhu, na trzích spotřebitelského financování v Asii chce hledat partnery, kteří by pro společné podniky získali finance k jejich dalšímu rozvoji. V Číně by chtěla tamní Home Credit postupně prodat. Uvedl to ředitel PPF Jiří Šmejc, který do čela skupiny nastoupil v červnu.

Přečíst článek

Podíl PPF v operátorovi O2 překročil 90 procent. Investiční skupina přistoupí k vytěsnění drobných akcionářů.

Ladislav Bartoníček končí v čele dozorčí rady. Nahradí ho Lubomír Král

V čele dozorčí rady českého mobilního operátora O2 skončil její dosavadní předseda Ladislav Bartoníček. Skupina PPF, která je vlastníkem firmy, na jeho místo dosadila Lubomíra Krále, který je společně s Vladimírem Mlynářem členem představenstva skupiny PPF. Upozornil na to server Lupa.cz. Bartoníček, který je od roku 2007 minoritním akcionářem PPF, z rady odstoupil.

Přečíst článek

Karel Komárek

Komárek bude rozdávat štěstí Britům. Získal licenci na britskou Národní loterii

Komárkova společnost Allwyn Entertainment bude britskou Národní loterii provozovat od roku 2024 po dobu deseti let, oznámila firma.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme