Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

KPMG hrozí za pochybení při auditu společnosti Carillion rekordní pokuta

Společnosti KPMG hrozí v Británii rekordní pokuta kvůli krachu Carillionu
iStock
 ČTK

Poradenská a účetní společnost KPMG jedná s britským regulátorem o pokutě 25 až 30 milionů liber, v přepočtu zhruba 842 milionů korun, kvůli svému pochybení při auditu stavebního podniku Carillion, který zkrachoval v roce 2018. O práci tehdy přišly tisíce lidí, uvedl server Sky News, podle nějž se jednání KPMG a úřadu FRC, který má v Británii na starosti regulaci auditorských aktivit, blíží ke konci.

Reklama

Technicky vzato vede FRC dvě vyšetřování spojená s KPMG a Carillionem. Jedno se týká finančního roku 2013 a druhé následujících čtyř finančních let. S ohledem na spolupráci auditorské firmy se pokuta bude pohybovat kolem 20 milionů liber, uvedly zdroje. Částka ale nebyla zatím stanovena a podle jednoho ze zdrojů by mohla být vyšší. Oficiální oznámení se očekává v následujících týdnech.

Bankrotu společnosti Carillion předcházely měsíce intenzivního úsilí o záchranu podniku, který hrál významnou roli v programu veřejného sektoru v oblasti infrastruktury. Pád firmy vyvolal bouři kritiky. Stal se také katalyzátorem výzev k rozsáhlým reformám auditorské profese, z nichž mnohé vláda dosud neprovedla.

Ruský zákaz vývozu motorové nafty zřejmě nebude trvat dlouho

Lukáš Kovanda: Ruský zákaz vývozu motorové nafty zřejmě nebude trvat dlouho

Světové trhy zatím na čtvrteční ruský zákaz vývozu motorové nafty reagují bez výraznějšího vzrušení. Cena velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu, určující i pro ceny v Česku, včera oproti včerejšku poklesla. Před zhruba týdnem přesahovala její cena úroveň 1030 dolarů za tunu, včera činila přibližně 986 dolarů za tunu.

Přečíst článek

Carillion se podílel na výstavbě a údržbě nemocnic a silnic. Dodával také miliony jídel do škol. Firma zbankrotovala s dluhem téměř sedm miliard liber. V době svého krachu měla společnost od státní správy přibližně 450 zakázek na stavby a služby. Zaměstnávala přes 43 tisíc lidí, z toho 18 tisíc v Británii.

Reklama

KPMG působila jako auditor společnosti Carillion téměř dvě desetiletí a za svou auditorskou práci získala celkem 29 milionů liber. Kvůli své roli ve skandálu už byla penalizována. V červenci loňského roku byla firmě uložena sankce ve výši 14,4 milionu liber za to, že při namátkových kontrolách auditu stavební skupiny a outsourcingové společnosti Regenersis uvedla FRC v omyl.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme