Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

KPMG hrozí za pochybení při auditu společnosti Carillion rekordní pokuta

Společnosti KPMG hrozí v Británii rekordní pokuta kvůli krachu Carillionu
iStock
 ČTK

Poradenská a účetní společnost KPMG jedná s britským regulátorem o pokutě 25 až 30 milionů liber, v přepočtu zhruba 842 milionů korun, kvůli svému pochybení při auditu stavebního podniku Carillion, který zkrachoval v roce 2018. O práci tehdy přišly tisíce lidí, uvedl server Sky News, podle nějž se jednání KPMG a úřadu FRC, který má v Británii na starosti regulaci auditorských aktivit, blíží ke konci.

Reklama

Technicky vzato vede FRC dvě vyšetřování spojená s KPMG a Carillionem. Jedno se týká finančního roku 2013 a druhé následujících čtyř finančních let. S ohledem na spolupráci auditorské firmy se pokuta bude pohybovat kolem 20 milionů liber, uvedly zdroje. Částka ale nebyla zatím stanovena a podle jednoho ze zdrojů by mohla být vyšší. Oficiální oznámení se očekává v následujících týdnech.

Bankrotu společnosti Carillion předcházely měsíce intenzivního úsilí o záchranu podniku, který hrál významnou roli v programu veřejného sektoru v oblasti infrastruktury. Pád firmy vyvolal bouři kritiky. Stal se také katalyzátorem výzev k rozsáhlým reformám auditorské profese, z nichž mnohé vláda dosud neprovedla.

Ruský zákaz vývozu motorové nafty zřejmě nebude trvat dlouho

Lukáš Kovanda: Ruský zákaz vývozu motorové nafty zřejmě nebude trvat dlouho

Světové trhy zatím na čtvrteční ruský zákaz vývozu motorové nafty reagují bez výraznějšího vzrušení. Cena velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu, určující i pro ceny v Česku, včera oproti včerejšku poklesla. Před zhruba týdnem přesahovala její cena úroveň 1030 dolarů za tunu, včera činila přibližně 986 dolarů za tunu.

Přečíst článek

Carillion se podílel na výstavbě a údržbě nemocnic a silnic. Dodával také miliony jídel do škol. Firma zbankrotovala s dluhem téměř sedm miliard liber. V době svého krachu měla společnost od státní správy přibližně 450 zakázek na stavby a služby. Zaměstnávala přes 43 tisíc lidí, z toho 18 tisíc v Británii.

KPMG působila jako auditor společnosti Carillion téměř dvě desetiletí a za svou auditorskou práci získala celkem 29 milionů liber. Kvůli své roli ve skandálu už byla penalizována. V červenci loňského roku byla firmě uložena sankce ve výši 14,4 milionu liber za to, že při namátkových kontrolách auditu stavební skupiny a outsourcingové společnosti Regenersis uvedla FRC v omyl.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rishi Sunak

Miliony střel i finanční podpora. Británie pošle na Ukrajinu svůj dosud největší balík vojenské pomoci

Přečíst článek
Buckinghamský palác platí menší daň než řadovka v Blackpoolu

Buckinghamský palác platí menší daň než řadovka v chudé čtvrti. Krachující samosprávy volají po reformě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme