Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Intel chce koupit svého rivala. Nabízí závratnou částku

Intel, výrobce čipů, chystá obří akvizici
iStock
 ČTK

Intel chystá největší akvizici ve své dosavadní historii. Za 30 miliard dolarů (650 miliard korun) chce převzít konkurenčního výrobce čipů, společnost GlobalFoundries. S odvoláním na informované zdroje to píše list Wall Street Journal.

Reklama

Výrobci elektroniky a automobilů se v poslední době po celém světě potýkají s nedostatkem čipů. Převzetí rivala GlobalFoundries by Intelu pomohlo zvýšit výrobu v době, kdy je poptávka na vrcholu a kdy firma plánuje zahájit produkci čipů pro automobilky. 

Intel už v březnu oznámil, že investuje 20 miliard dolarů do rozšíření svých výrobních kapacit. Firma hodlá v rámci těchto investic postavit dvě nové továrny v americkém státě Arizona.

Společnost GlobalFoundries sídlí ve Spojených státech, jejím vlastníkem je ale firma Mubadala Investment, která je investičním fondem emirátu Abú Zabí. GlobalFoundries má výrobní aktivity v USA, Evropě i v Asii.

Škoda Auto, ilustrační foto

Škoda Auto v pololetí zvýšila odbyt o pětinu. V červnu už jí chyběly čipy

Odbyt automobilky Škoda Auto v prvním pololetí meziročně vzrostl o 20,8 procenta na 515 300 vozidel. V samotném červnu se však meziročně snížil, a to o pět procent na 89 900 vozů. Na vině je globální nedostatek čipů.

Přečíst článek

Americký výrobce čipů GlobalFoundries investuje v následujících dvou letech do rozšíření výrobní kapacity šest miliard dolarů (129 miliard Kč).

GlobalFoundries dá miliardy do čipů. Navzdory výzvě Bidena se zaměří na Asii

Americký výrobce čipů GlobalFoundries investuje v následujících dvou letech do rozšíření výrobní kapacity šest miliard dolarů (129 miliard korun). Čtyři miliardy dolarů půjdou na rozvoj závodu v Singapuru, po jedné miliardě na rozšíření továren v Drážďanech a ve Spojených státech, kde má firma tři závody.

Přečíst článek

Tchajwanský výrobce čipů TSMC vyrábí nejdůmyslnější polovodiče pro celý svět.

Ostrov nadějí i achillova pata. Svět s čipy spoléhá na tchajwanskou TSMC

Většinu z nejdůmyslnějších čipů na světě a velkou část z těch běžnějších vyrábí pro celou planetu jedna tchajwanská společnost - Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Dominantní postavení TSMC na globálním trhu, který už delší dobu sužuje velký nedostatek čipů, tak staví svět do zranitelné pozice, píše list The Wall Street Journal (WSJ). Ostrov je navíc předmětem rostoucího napětí mezi Spojenými státy a Čínou, která jej považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme