Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

GlobalFoundries dá miliardy do čipů. Navzdory výzvě Bidena se zaměří na Asii

Americký výrobce čipů GlobalFoundries investuje v následujících dvou letech do rozšíření výrobní kapacity šest miliard dolarů (129 miliard Kč).
GlobalFoundries
 ČTK

Americký výrobce čipů GlobalFoundries investuje v následujících dvou letech do rozšíření výrobní kapacity šest miliard dolarů (129 miliard korun). Čtyři miliardy dolarů půjdou na rozvoj závodu v Singapuru, po jedné miliardě na rozšíření továren v Drážďanech a ve Spojených státech, kde má firma tři závody.

Reklama

Podnik se o expanzi v Asii rozhodl navzdory nabádání administrativy amerického prezident Joea Bidena, který si přeje s ohledem na globální nedostatek čipů výrobu amerických firem z odvětví soustředit ve Spojených státech. Společnost GlobalFoundries v USA sídlí, ale vlastní ji investiční společnost Mubadala ze Spojených arabských emirátů.

Zmíněná investice rozšiřuje dříve oznámený plán vynaložit jen letos na rozšíření kapacity 1,4 miliardy dolarů. Závod v Singapuru přispívá k tržbám společnosti asi třetinou.

Bratislavský závod koncernu Volkswagen

Chybí čipy. Automobilky na Slovensku opět omezují výrobu

Globální nedostatek čipů opět, letos už poněkolikáté, omezil výrobu aut ve slovenských továrnách automobilek Volkswagen a Stellantis. Uvedli to mluvčí obou závodů. Podobné problémy zaznamenaly také jiné automobilové koncerny.

Přečíst článek

Nedostatek čipů, který začal na konci prosince, byl částečně způsoben tím, že výrobci automobilů během pandemie špatně odhadli poptávku. Zhoršil se tím, že výrobci elektroniky zadávali více objednávek čipů, protože práce z domova podpořila prudký nárůst prodeje počítačů a dalších zařízení.

Velcí výrobci čipů varovali, že nedostatek přetrvá do dalšího roku. Americká společnost Intel v březnu oznámila plán, že na rozšíření své kapacity na výrobu pokročilých čipů vynaloží 20 miliard dolarů. Tchajwanský výrobce TSMC v dubnu uvedl, že v příštích třech letech investuje do rozšíření výroby 100 miliard tchajwanských dolarů (76,7 miliardy korun).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Brusel posvětil plán americké firmy GlobalFoundries a nizozemské společnosti STMicroelectronics na stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Brusel posvětil stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme