Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hydroelektrárny jsou zlaté vejce. Holding miliardáře Tesaře loni rekordně vydělal

Alpaslan 2, vodní elektrárna v Turecku
Energo-Pro, užito se svolením
 ČTK

Skupina DK Holding Investments miliardáře Jaromíra Tesaře, jejímž hlavním oborem podnikání je vodní energetika, v loňském roce rekordně vydělala.

Reklama

Energetická skupina DK Holding Investments podnikatele Jaromíra Tesaře v loňském roce zaznamenala rekordní čistý zisk ve výši 231,8 milionu eur (5,5 miliardy korun). Předloni přitom skupina skončila ve ztrátě 35,3 milionu eur (asi 840 milionů korun). Skoro o 60 procent stouply také tržby na 1,86 miliardy eur (44,3 miliardy korun). Vyplývá to z výroční zprávy DK Holding Investments, na kterou jako první upozornil Ekonomický deník.

Neotřesitelná pozice krále vodní energetiky

Hlavním oborem DK Holding Investments je vodní energetika. V Česku má dvě menší hydroelektrárny, většinu aktiv má skupina v zahraničí, konkrétně v Turecku, Gruzii a Bulharsku.

Loňské hospodářské výsledky zahrnují i dvě nové vodní elektrárny v Turecku Alpaslan 2 (na úvodním snímku) a Karakurt, které v loňském roce fungovaly poprvé v plném celoročním režimu. U těchto dvou elektráren, které patří přímo pod DK Holding Investments, byl zisk před zdaněním EBITDA 84 milionů eur (přes 1,97 miliardy korun), řekla už dříve mluvčí skupiny Hana Hikelová. Šlo o dosud největší investiční projekt skupiny.

Kromě tureckých hydroelektráren patří většina dalších aktiv skupiny pod Energo-Pro. Ta podle dubnové zprávy loni dosáhla provozního zisku před odpisy a zdaněním (EBITDA) 307,8 milionu eur (zhruba 7,32 miliardy korun). Meziročně jde o nárůst o 49 procent. Ke zvýšení zisku přispěly zejména výnosy z výroby elektřiny a také z distribuce a dodávek elektřiny v Gruzii. Celkové výnosy skupiny pak i díky vyšším cenám energií na trhu meziročně vzrostly o 61 procent na 1,72 miliardy eur (asi 40,96 miliardy korun).

Společnost Energo-Pro byla založena v roce 1994 ve Svitavách. Vlastní a provozuje vodní elektrárny ve čtyřech zemích - v Gruzii, Turecku, Bulharsku a České republice. Kromě hydroenergetiky se zabývá distribucí a prodejem elektřiny a provozuje distribuční sítě v Bulharsku a Gruzii s více než 2,3 milionu zákazníků. Do skupiny patří i výrobce turbín a strojů pro vodní energetiku Litostroj Group. Celková instalovaná kapacita elektráren společnosti činí 857 megawattů, roční výroba elektřiny přesahuje 2,5 terawatthodiny. Skupina také letos zahájila stavbu vodní elektrárny v Kolumbii, kde loni získala veškeré potřebné licence.

Tesař je podle loňského žebříčku časopisu Forbes 13. nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 23,5 miliardy korun.

Dukovany

Lukáš Kovanda: Slunce přetáčí energetiku naruby. Výrobci platí odběratelům

Záporné ceny elektřiny dorazily do Česka dříve, než se čekalo. Ohrožují další rozvoj solární energetiky a paradoxně dokládají nenahraditelnost fosilní elektřiny, včetně té z uhlí, píše ve svém komentáři ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

BlackRock podpořil solárníka Sobotku. Půldruhé miliardy půjde na projekty v Chile.

Věhlasný BlackRock podpořil solárníka Sobotku. Půldruhé miliardy půjde na projekty v Chile

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí podnikatel Zdeněk Sobotka, získala od americké investiční společnosti BlackRock dalších 1,65 miliardy korun na rozvoj své solární energetiky v Chile. Peníze chce firma využít na další rozšíření portfolia solárních elektráren v Latinské Americe, uvedla společnost.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme