Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eurokomisaři povolili Česku veřejnou podporu pro stavbu nového reaktoru v Dukovanech

Dukovany
Profimedia
 ČTK

Česká republika získala od Evropské komise (EK) povolení pro veřejnou finanční podporu na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech.

Reklama

Stát tak na projekt poskytne finanční výpomoc, zároveň bude garantovat stabilitu příjmů elektrárny prostřednictvím smlouvy o výkupu elektřiny, uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Rozhodnutí EK chce stát podle ministerstva navíc využít jako základ pro stanovení podmínek podpory dalších zamýšlených reaktorů.

Komise uvedla, že Česko provedlo úpravy původních podmínek podpory, aby rozptýlilo její obavy z negativních dopadů na trh. Výše podpory vzejde z výsledku tendru. Nový blok v Dukovanech by měl stát v roce 2036, kromě toho vláda zvažuje výstavbu dalších až tří reaktorů.

Michaela Chaloupková

Chaloupková z ČEZ: Boříme mýty, že jaderná energetika není pro ženy

Nerovnost odměňování žen je celospolečenský problém nejen v ČR, ale napříč Evropou. V určitých sektorech, které jsou tradičně vnímané jako mužské, jako například výroba, stavebnictví, či energetika, musí firmy a její management pracovat o to intenzivněji, aby tyto rozdíly odstranily. Jak na to jde energetickému gigantu ČEZ? O tom jsme hovořily s Michaelou Chaloupkovou, členkou představenstva ČEZ, ředitelkou divize správa a Chief Sustainability Officer.

Přečíst článek

Uznání podpory umožní podle vlády realizovat samotný projekt. Premiér Petr Fiala připomněl, že stavba nového reaktoru bude největší investicí ČR v její moderní historii. „Jádro nyní zajišťuje více než třetinu spotřeby v naší zemi a v budoucnosti by to měla být dokonce polovina. Rozvoj jádra posiluje naši energetickou bezpečnost, soběstačnost a také konkurenceschopnost našich firem. Jen s dobrým využitím jádra a obnovitelných zdrojů budeme moci zajistit rozumné ceny energií pro občany i podnikatele,“ podotkl Fiala v tiskovém prohlášení.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely je rozhodnutí důležité i pro rozvoj jaderné energetiky v celé Evropě. „Jde totiž o první rozhodnutí, které zohledňuje aktualizaci designu evropského trhu s elektřinou, a dá se tedy očekávat, že další jaderné projekty budou při nastavování veřejné podpory vycházet i z našeho modelu,“ popsal Síkela.

Komise začala plánovanou podporu vyšetřovat v červnu 2022 kvůli pochybnostem, zda je tato pomoc v souladu s pravidly Evropské unie. „Úkolem komise je zajistit, aby navrhovaná státní pomoc byla cílená, přiměřená a bez nadměrných dopadů na energetický trh EU. Během našeho vyšetřování Česko původní opatření upravilo a předložilo podstatné závazky. To nám umožnilo pomoc schválit,“ uvedla v dnešní tiskové zprávě místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž.

Švýcarská členka organizace Senior Women for Climate Rosmarie Wydler-Waltiová (vpravo) hovoří se švédskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou

Dalibor Martínek: Evropa prostě musí zkolabovat. Když se oteplováním zabývají soudy

Ano, je dnes docela teplo. Pro někoho je to důkazem klimatické změny, proti které je potřeba bojovat. Pro jiné jde o celkem příjemný úvod jara. Událostí dne je, že jakési Švýcarky, některé zpravodajské weby je nekorektně označují jako „starší Švýcarky“, uspěly u soudu ve Štrasburku se svou žalobou na švýcarskou vládu, která je prý příliš pasivní v boji proti oteplování.

Přečíst článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu počítá při podpoře stavby bloku v Dukovanech se třemi základními nástroji. Jde o státní půjčku ve formě návratné finanční výpomoci, dále o závazek státu na výkup elektřiny z nového bloku po dobu 40 let za předem určenou cenu, a také o ochranu investora před externími riziky, jako je například změna legislativy nebo politiky. Míra podpory bude podle úřadu odvozena od konečně ceny tendru.

Závazné nabídky na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v České republice tento týden podaly francouzská společnost EDF a a jihokorejská firma KHNP. Detaily nabídek ještě po nějakou dobu nebudou veřejné, nyní je bude analyzovat společnost ČEZ. O vítězi tendru i o tom, kolik jaderných bloků se bude v Česku v budoucnu stavět, by se mělo rozhodnout do léta.

Podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má jeden nový reaktor stát asi 160 miliard korun v cenách z roku 2020. Někteří ekonomové v lednu odhadovali, že stavba čtyř reaktorů by mohla vyjít až na dva biliony korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Temelín

Krutá pravda. Svět potřebuje dvakrát víc jaderné energie, než kolik umí vyrobit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme