Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Distributor léčiv z Ostravy loni zvýšil tržby o miliardu na 11,2 miliardy

Léky, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Jeden z největších distributorů léčiv v České republice, ostravská společnost Pharmos, zvýšila loni tržby o 974 milionů na 11,243 miliardy korun. Nárůst činil 9,5 procenta, vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Reklama

Čistý zisk firmě vzrostl více než dvojnásobně, o 32,2 milionu na 58,3 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Předseda představenstva společnosti Jiří Korta a člen představenstva Ivo Přibyl uvedli, že také loni ovlivňovala výsledky společnosti pandemie covidu-19. K významným vlivům se od podzimu přidaly zvyšující se ceny energií a od poloviny roku zejména úroková sazba PRIBOR, od níž se odvíjí náklady na dluhovou službu společnosti a která za druhé pololetí vzrostla o 3,5 procenta. Tyto vlivy budou podle firmy ve vzrůstající míře přetrvávat pravděpodobně celý letošní rok.

Genetická úprava umožňuje bakterii vyrábět léky ještě efektivněji než dosud

Běžní Američané se jí hodně bojí, běžní Evropané se jí bojí trochu, zato světový biotechnologický a farmaceutický průmysl je z této bakterie nadšený, protože s její pomocí vyrábí léky. A teď vědci bakterii E. coli geneticky upravili tak, že je ještě odolnější proti virovému napadení, takže může pracovat v továrnách o to efektivněji, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

„Společnost na toto reagovala koncem roku přípravou opatření sledujícího zvýšení obchodní marže dodávaných léků a zdravotnického materiálu. Přes veškeré problémy se podařilo v roce 2021 překonat plánované tržby a dosáhnout, včetně tržeb za služby, na obrat 11,243 miliardy korun, což je téměř o sedm procent více, než bylo plánováno, a jedná se o nejlepší výsledek od roku 2016,” uvedli Korta a Přibyl.

Podstatný vliv na loňské výsledky hospodaření společnosti měl prodej pozemku v Brně-Slatině za 65 milionů korun bez DPH. Firma rovněž za 55 milionů korun koupila v Brně-Líšni pozemek, na kterém plánuje stavbu skladovací haly. Stavba by měla začít příští rok.

Pharmos se sídlem v Ostravě-Radvanicích se zaměřuje na dodávky léčiv a léčivých přípravků do veřejných a nemocničních lékáren a také na dodávky zdravotnického a dentálního materiálu. Dodává také kosmetické přípravky či doplňky výživy. Jediným akcionářem firmy je společnost Česká lékárnická. Pharmos má téměř 400 zaměstnanců.

Šokové zchlazení, neuroblokátory i genové mutace. Vědci mají lék na chronické bolesti

Z výzkumů bolesti má samozřejmě užitek v první řadě člověk. Bolest je sice užitečná, protože varuje před zdravotním problémem, ale kdo by ji chtěl pociťovat pořád? Schopnost trvale ji odstranit by však mohla mít dalekosáhlý dopad a změnit třeba i chovy hospodářských zvířat, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme