Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká Trinity Bank zpětinásobila zisk

Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance
SAB Finance
Tereza Zavadilová
tzv

Růst úroků bance pomohl k rekordnímu zisku: meziročně vydělala o 400 procent více.

Reklama

Trinity Bank zaznamenala v roce 2022 nejlepší hospodářské výsledky ve své historii - vydělala jednu miliardu korun před zdaněním, což je oproti roku 2021 nárůst o 400 procent. Přesná hodnota zisku bude známa po auditu hospodaření banky.  

Během roku narostl počet klientů na dvojnásobek, v prosinci jich bylo 100 tisíc.  „Naše aktivita na trhu, důraz na aktivní rozšiřování pobočkové sítě a profesionální služby orientované na každého jednotlivého klienta, pomohly bance v jinak složitém a externími vlivy významně ovlivněném roku využít příležitosti pro velmi dynamický růst banky. A to nejenom v tržbách zisku, ale logicky i v bilanční sumě,“ uvedl k výsledkům Dušan Benda, předseda představenstva Trinity Bank. 

Více poboček

V roce 2022 razantně rozšířila Trinity Bank svou pobočkovou síť o nová obchodní místa v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Liberci, v Plzni i v Ostravě. Další nová pobočka banky bude otevřena v Olomouci. „Máme jasný cíl a tím je respektovaná středně velká středoevropská zemská banka se silným profesním i ekonomickým zázemím v regionech poskytující služby ve vysokém standardu,“ nastiňuje rozvoj banky Benda.  

Bilanční suma ke konci roku 2022 dosáhla 64 miliard korun a oproti roku 2021 narostla o 27 miliard. Výše regulatorního kapitálu činila čtyři miliardy, celkový kapitálový poměr dosáhl 22,2 procent.  

Nadále platí, že akcionářská struktura Trinity Bank zahrnuje téměř devět tisíc drobných českých akcionářů (podílníci předchozí záložny Moravský peněžní ústav) a podíl veškerých výnosů banky generovaných z aktiv v České republice k 31. prosinci 2022 přesahuje 99 procent a zbylou část z aktiv v jiných státech EU. Největší podíl v Trinity Bank vlastní Radomír Lapčík (ten je zároveň investorem byznysového portálu Newstream.cz, pozn. red.)

Radomír Lapčík je spolumajitel SAB Finance i Trinity Bank. Zároveň je investorem internetového deníku Newstream.cz

Devizové SAB se dařilo, akcionáři vydělali

Pro SAB Finance, českou jedničku na trhu v oblasti devizových obchodů pro firemní klientelu, byl rok 2022 rekordním. Účetní zisk dosáhl hodnoty 268 miliónů korun před zdaněním a auditem. Oproti roku 2021 jde o růst hospodářského výsledku o 34 procent a znamená, že zhodnocení akcií dosáhlo výše osm procent za rok.

Přečíst článek

Trinity Bank navazuje na historii Moravského Peněžního Ústavu, který byl založen v roce 1996 ve Zlíně a patřil mezi největší spořitelní družstva v ČR. V roce 2018 získal bankovní licenci a od roku 2019 operuje na českém trhu pod obchodním jménem Trinity Bank. Trinity Bank dosáhla v roce 2022 svého významného milníku – pokořila nejenom hranici 100 tisíc klientů, ale poprvé za svou krátkou bankovní existenci dosáhla zisku jedné miliardy korun před zdaněním. 

Loni se dařilo i ostatním bankám ze skupiny Trinity Bank, tedy devizové SAB Finance a maltské bance FCM. 

guvernér ČNB Aleš Michl

Guvernér Michl: Máme silnou korunu. Važme si jí

Za dvacet let nikdo tak výrazně nebojoval s inflací jako nová bankovní rada, napsal guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl ve svém sloupku pro MF Dnes.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme